Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Το επετειακό μας πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έχει στόχο να θέσει ερωτήματα και να ανοίξει συζητήσεις και καλλιτεχνικές ζυμώσεις γύρω από το διαχρονικό νόημα της επετείου του 1821. Δεν θα αναπαράγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων, αλλά, μέσω του καλλιτεχνικού μας έργου, ελπίζουμε να φωτιστεί η σπουδαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας με τρόπο ψύχραιμο κι ενωτικό». Με τα λόγια αυτά, εκτός άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης επιβεβαίωσε γιατί οι θεατές αναμένουν πάντα ένα πρόγραμμα αξιώσεων από την πρώτη λυρική σκηνή της χώρας. Είτε μέσω του καναλιού της (GNO TV) είτε στους φυσικούς της χώρους - περιοριστικών μέτρων επιτρεπόντων -, η Λυρική μάς προετοίμασε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, στους άξονες της εξωστρέφειας, της πολυσυλλεκτικότητας και των εναλλακτικών αναγνώσεων, τις οποίες χρειαζόμαστε σε περιόδους αναστοχασμού.
ΟΠΕΡΑ. Η αυλαία θα ανοίξει με την όπερα «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο (28, 31 Ιανουαρίου). Ο Φιλίπ Ογκέν αναλαμβάνει την αναβίωση της παραγωγής που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1896 και εμπνέεται από τις διαχρονικές αξίες της Γαλλικής Επανάστασης. Τον Μάρτιο αναβιώνουν και οι «Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Στους κεντρικούς ρόλους οι Δημήτρης Πλατανιάς και Τσέλια Κοστέα (26 Μαρτίου - 17 Απριλίου). Μια σπονδυλωτή παράσταση όπερας και χορού είναι η «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ, η οποία μπλέκεται με τους «Ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα, που ερμηνεύει το μπαλέτο της Λυρικής (5-25 Μαρτίου). Το μουσικό κομμάτι σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, ενώ στο χορευτικό σχεδίασαν τα βήματα οι Πατρίσια Απέργη και Rootless Root (5-25 Mαρτίου). Νέα παραγωγή αποτελεί η μπαρόκ όπερα «Ο θρίαμβος της Ιουδίθ» του Αντόνιο Βιβάλντι που ακολουθεί (16-22 Απριλίου). Σκηνοθεσία θα κάνει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου και τη μουσική διεύθυνση ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Οπερα σε συναυλιακή μορφή είναι «Η Κυρά Φροσύνη» σε διεύθυνση Ηλία Βουδούρη. Τον ομώνυμο ρόλο έχει η Βασιλική Καραγιάννη και του Αλή Πασά ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (25 Απριλίου). Μετά την επιτυχημένη της περσινή παρουσία, η ντίβα του γαλλικού σινεμά Φανί Αρντάν επιστρέφει με τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» (10-23 Οκτωβρίου). Το έργο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
ΗΡΩΔΕΙΟ. Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή θα είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέπε Βέρντι «Ριγολέττος». Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τον Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο. Η μουσική διεύθυνση θα είναι του Φιλίπ Ογκέν (30 Μαΐου - 8 Ιουνίου). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τον Ιούλιο έρχεται η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι. Ο Ούγκο ντε Ανα επιμελείται σκηνοθετικά το οπερατικό αυτό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Κρισίνε Οπολάις, Μαρσέλο Αλβαρες, Δημήτρη Πλατανιά και Τσέλια Κοστέα (28-31 Ιουλίου). Η παρουσία της Λυρικής στο Ηρώδειο ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου με το ρεσιτάλ του «βασιλιά των τενόρων» Γιόνας Κάουφμαν, ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας.
ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ - ΛΑΝΘΙΜΟΣ. Θέση στο πρόγραμμα βρήκε εκ νέου η περφόρμανς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που ενώνει σκηνές από όπερες των Μπιζέ, Ντονιτσέτι, Πουτσίνι και Βέρντι (7-11 Ιουλίου). Αλλά και η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Artist on the composer» με τους Εμα Στόουν και Νταμιάν Μονάρ (23 Σεπτεμβρίου).
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Η Εναλλακτική Σκηνή, όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Αλέξανδρος Ευκλείδης, ετοίμασε «... πρωτόφαντες καλλιτεχνικές συνθέσεις και τολμηρές εννοιολογήσεις με κεντρικό - αλλά όχι αποκλειστικό - άξονα τη φόρμα του σύγχρονου μουσικού θεάτρου». Το επετειακό πρόγραμμα ξεκινά με το έργο «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (19-28 Μαρτίου). Την κριτική στον Αλλο, συστατικό κομμάτι του νέου ελληνικού κράτους, θα αποδώσουν μεταξύ άλλων οι Εκτορας Λυγίζος, Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά και Ηλέκτρα Νικολούζου. Στην ξεχασμένη Θρακιώτισσα Δόμνα Βισβίζη αναφέρεται το μουσικό έργο «Το τραγούδι της κυρά Δομνίτσας» που φέρνουν οι Μάρθα Μαυροειδή, Μάρω Βασιλειάδου και Μαρία Μαγκανάρη με πρωταγωνίστρια τη Σύρμω Κεκέ (2-4 Απριλίου). Η συναυλία «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι», σε επιμέλεια Νίκου Ξυδάκη, θυμάται τη μάνα από τα σχεδιάσματα του Διονυσίου Σολωμού για τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» (7, 8 Μαΐου). Ο Θέμελης Γλυνάτσης σκηνοθετεί το «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής», ένα πρωτότυπο νέο μονόδραμα της Καλλιόπης Τσουπάκη (1-3 Οκτωβρίου). Εξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα στην εγκατάσταση των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα «Η πόλη και η πόλη» (8-11 Ιουλίου).
Στα επετειακά, ξεχωρίζει ο θεματικός κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Μούζα. Ο συνθέτης επιμελείται το έργο «Σκιές στον Αδη» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τον Χρήστο Λούλη (17-20 Απριλίου). Η συναυλία «The Cornelian Secret», σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, αναδεικνύει την ερωτική ποίηση του Μπάιρον (17 Ιανουαρίου), ενώ η αντίστοιχη «Εβραϊκές μελωδίες» αναδεικνύει εβραϊκούς σκοπούς του Αϊζακ Νέιθαν. Στην κόρη του Λόρδου Αναμπέλα Μίλμπανκ είναι αφιερωμένο το μουσικό θεατρικό «Ask Ada», το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Κυριακίδης και ερμηνεύει η Μιχαέλα Ρήνερ (10-12 Ιουνίου). Στο ίδιο είδος ανήκει και το έργο «Ο αέρας της Ελλάδας» του Γιώργου Τσοντάκη (3, 4 Δεκεμβρίου). Ενα μουσικό θέατρο σκιών είναι η παράσταση «Ο Βύρων στην Ελλάδα» με τις φιγούρες του Αθωνος Δανέλλη και τη μουσική σύνθεση του Δήμου Βουγιούκα (28 Μαρτίου - 11 Απριλίου).
Ο έτερος κύκλος «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων» περιλαμβάνει το ορατόριο «Jus Sοli» του τούρκου συνθέτη Καμράν Ιντζέ σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη (21-23 Μαΐου). Αλλά και μουσικοθεατρικές όπως «Μία τόσον ωραία και τόσο νόμιμος υπόθεσις: Αϊτή / Ελλάδα / 1821» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή με τους Λυδία Κονιόρδου, Βασίλη Μηλιώνη, Αλέξανδρο Ψυχράμη κ.ά. (9-11 Απριλίου). Το επετειακό πρόγραμμα της Εναλλακτικής περιλαμβάνει επίσης τα δύο μεγάλα επιμελητικά πρότζεκ «Synthesis» σε επιμέλεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Γεροδήμου, αλλά και το «A Greek Songbook» σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή.
ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ. Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ρήγου το μπαλέτο της ΕΛΣ προτείνει το τρίπτυχο σύγχρονου χορού «Human Behaviour», σε χορογραφίες Ρήγου, Γιάννη Μανταφούνη, Ερμίρα Γκόρο (7, 9 Φεβρουαρίου). Ο «Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους αναμένεται επίσης, σε χορογραφία Τιάγκο Μπορντίν. Την όπερα με το μπαλέτο παντρεύει το έργο «Μπιμπιλολό», μια σύλληψη του Αρνό Φαμπρ με πλαστικά ζώα, ηλεκτρικά τρενάκια, τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες κ.ά. (4-7 Νοεμβρίου).
ΜΙΚΗΣ. Ξεκινώντας από το 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια η Λυρική θα τιμήσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα έργα «Αξιον εστί» (27, 29 Οκτωβρίου), η «Δεύτερη συμφωνία» (12 Φεβρουαρίου), «Το τραγούδι της Γης», η συναυλία «Τραγούδια του αγώνα» (12, 13 Ιουνίου) και ο «Ζορμπάς» από το μπαλέτο σε ανανεωμένη χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου (27 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου). Στην Εναλλακτική θα παίξουν οι κύκλοι τραγουδιών «Ασίκικο Πουλάκη» (13 Μαΐου) και «Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά».