Εντείνεται ο υγειονομικός συναγερμός για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CοV-2, που πρώτα εντοπίστηκε στη Βρετανία, καθώς συνολικά στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 26 μολύνσεις. Μάλιστα, δύο εξ’ αυτών (σε Αττική και Κρήτη) χαρακτηρίζονται «ορφανές», γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πιθανή διασπορά στην κοινότητα.

Πάντως και όπως σημείωναν επιστήμονες στα «ΝΕΑ», τα κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μόλυνσης πιθανόν να οφείλονται σε «σφάλμα» κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι πολίτες δεν αποκαλύπτουν το σύνολο των επαφών τους.

Για το θέμα αυτό (μεταξύ άλλων) ενημερώθηκε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο για τον εμβολιασμό στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, συμπληρώνοντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί τον ρυθμό των παραδόσεων στη χώρα. Επιπλέον, επανέλαβε το αίτημα για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την έγκριση και άλλων εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, ακόμη 566 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές, τα δεδομένα δείχνουν ότι 320 παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την αργή αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας. Τέλος, ακόμη 30 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί 5.518 θάνατοι στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.