Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το εισόδημα, που έχασαν οι χώρες, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι το 2020 μπορεί να μην ανακτηθεί ποτέ, με τους νέους και όσους βρίσκονται σε χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα να επηρεάζονται δυσμενέστερα, επισημαίνει σε συνεντεξή της στα ΝΕΑ η επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Κάθριν Μαν, η οποία είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Συμβούλων Οικονομικής Πολιτικής της Αμερικανικής Ενωσης Τραπεζών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.
Ποιες τάσεις θα διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος;
Οι βασικές τάσεις, που θα κυριαρχήσουν, είναι η ασύγχρονη δραστηριότητα ανά τομέα και ανά οικονομία έναντι των επιπέδων, που είχαμε, πριν από τον Covid. Η ανάκαμψη σε προ-Covid επίπεδα του ΑΕΠ θα είναι ασύγχρονη. Η ανάκαμψη έχει ήδη επιτευχθεί στην Κίνα και στις ΗΠΑ αναμένεται σύντομα και συγκεκριμένα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ομως, για τη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία η ανάκαμψη στα προ-Covid επίπεδα του ΑΕΠ καθυστερεί μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του 2022. Εντός της ευρωζώνης υπάρχει επίσης διασπορά στις προσδοκίες για επιστροφή του ΑΕΠ στα προ-Covid επίπεδα. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η ανάκαμψη στην Ασία αναμένεται νωρίτερα και στη Λατινική Αμερική αργότερα. Ασύγχρονη ανάκαμψη βλέπουμε και στην κατανάλωση με ισχυρότερη ζήτηση στα αγαθά, καθώς οι δημοσιονομικές πολιτικές στις προηγμένες οικονομίες υποστηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά υπάρχει υστέρηση στη ζήτηση των καταναλωτικών υπηρεσιών, λόγω των lockdown και εξαιτίας του φόβου για τον ιό. Οταν υπάρχει τέτοια ασυγχρονικότητα, η εγχώρια και η παγκόσμια ανάπτυξη είναι εύθραυστες, επειδή δεν υπάρχουν αμοιβαία υποστηρικτικές δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη της Citi υποβαθμίστηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) τον Δεκέμβριο, μετά από μείωση κατά 60 μονάδες βάσης (0,6%) στις προβλέψεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Το 2021 η πρόβλεψη ανάπτυξης στο 5% μετά την αναμενόμενη ύφεση 3,9% το 2020 αφήνει την παγκόσμια οικονομία περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από εκεί που θα βρισκόταν πριν από τον Covid. Αυτό είναι χαμένο ΑΕΠ, χαμένα έσοδα για τις εταιρείες και χαμένο εισόδημα για τους εργαζομένους. Προβλέπουμε ότι αυτές οι απώλειες δεν ανακτώνται ποτέ, και βαρύνουν δυσανάλογα τους νεότερους και τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα.
Οι εμβολιασμοί είναι ήδη σε εξέλιξη. Θα εξακολουθήσει να υπάρχει αβεβαιότητα το 2021;
Η αβεβαιότητα θα παραμείνει. Η διάθεση των εμβολίων είναι μόνο το πρώτο βήμα για την οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα για την παράδοσή τους φαίνεται να λειτουργούν καλά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά στην ευρεία διαθεσιμότητα και αποδοχή για τον εμβολιασμό. Επιπλέον, για να επιτευχθεί η οικονομική ώθηση απαιτείται επαναφορά της ζήτησης των καταναλωτών για υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στη ζήτηση, (συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης) και ιδίως για την παγκόσμια ανάπτυξη απαιτείται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού, ιδίως το κλείσιμο των συνόρων. Επιπλέον, η παράδοση εμβολίου στις αναδυόμενες αγορές δεν αναμένεται έως το 2022.
Ποιους κινδύνους βλέπετε σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία;
Υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων εξαιτίας μιας πιο αργής από την αναμενόμενη παράδοση και οικονομική ανταπόκριση στους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένης ιδίως μιας αργής επαναφοράς των καταναλωτικών υπηρεσιών, όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή και η φιλοξενία. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν μόνο κίνδυνο για την πραγματική οικονομία, αλλά δημιουργούν επίσης κινδύνους για μια χρηματοπιστωτική αναταραχή. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλές καλές ειδήσεις. Εάν αυτές οι καλές ειδήσεις δεν υλοποιηθούν, θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος risk-off αναταραχής (όταν οι επενδυτές μειώνουν τον κίνδυνο πουλώντας θέσεις υψηλού ρίσκου και επιλέγουν θέσεις χαμηλού ρίσκου). Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αναταραχής, που προέρχεται από ασταθή δεδομένα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, ιδίως το δεύτερο τρίμηνο, όταν οι βασικές επιπτώσεις από το χειρότερο τρίμηνο του 2020 λόγω Covid τροφοδοτήσουν το 2021.