Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αισιόδοξος για την πορεία της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, εφόσον δεν θα έχουμε μια νέα πανδημία την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα εμβόλια εμφανίζεται ο Ανταμ Πόζεν, πρόεδρος του έγκριτου Ινστιτούτου διεθνών οικονομικών μελετών Peterson (Peterson Institute for International Economics) με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε τροχιά ανάπτυξης μόλις γίνει ευρεία διανομή των εμβολίων, αλλά υποβαθμίζει τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην παγκόσμια σκακιέρα από τον Μπάιντεν. Στις θετικές εξελίξεις τοποθετεί τα μέτρα και τις δέσμες κινήτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, την αύξηση στις καταθέσεις αποταμίευσης, που περιμένουν να δαπανηθούν, το γεγονός ότι τα τραπεζικά συστήματα είναι σε μεγάλο βαθμό υγιή και οι φούσκες των τιμών των ακινήτων είναι ελάχιστες. «Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ισχυρή» δηλώνει.
Οι εμβολιασμοί είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ θα έχουν μια νέα κυβέρνηση. Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Πώς εκτιμάτε ότι επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία από τις εξελίξεις αυτές;
Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα συμβεί μόλις η διανομή των εμβολίων είναι ευρεία ή τουλάχιστον όταν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να γίνει αυτό. Οσον αφορά τις προσδοκίες για επιστροφή των ΗΠΑ σε ηγετική θέση, μια τέτοια εξέλιξη είναι πιο αμφισβητήσιμη, καθώς ακόμη και αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις έναντι συμμάχων και να προχωρήσει σε απειλές εναντίον αντιπάλων, δεν είναι σαφές ότι μπορεί να τις διατηρήσει μετά τις εκλογές του 2024. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση Μπάιντεν είναι πιο πιθανό να κάνει πίσω όσον αφορά μερικές από τις χειρότερες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ χωρίς στην πραγματικότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Μπορούμε να το δούμε σε σχέση με τη βιασύνη που επιδεικνύει η ΕΕ να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Κίνα για τις επενδύσεις, καθώς η ΕΕ, και ιδίως η καγκελάριος Μέρκελ, φοβάται ότι δεν μπορεί να βασιστεί στις προτάσεις των ΗΠΑ για μια κοινή προσέγγιση έναντι της Κίνας.
Ποιους κινδύνους δυσμενών εξελίξεων βλέπετε για την παγκόσμια, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο έτος;
Οι κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων για την παγκόσμια οικονομία το 2021 είναι λίγοι, εκτός εάν έχουμε μια νέα πανδημία την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα εμβόλια. Υπάρχουν πολλά μέτρα και δέσμες κινήτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, υπάρχει αύξηση στις καταθέσεις αποταμίευσης των νοικοκυριών, που περιμένουν να δαπανηθούν, από αυτούς που δεν είναι άνεργοι, τα τραπεζικά συστήματα είναι σε μεγάλο βαθμό υγιή και οι φούσκες των τιμών των ακινήτων είναι ελάχιστες. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για να γίνουν νέες προσλήψεις. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ισχυρή.