Ο Πολ Ατρείδης, από τον ομώνυμο οίκο, προερχόταν από την ελληνική τραγωδία και θύμιζε τον Λόρενς της Αραβίας. Και η φυλή των Φρέμεν, που τον υποδέχεται, αναγόταν στους βεδουίνους. Με τη σειρά του ο πλανήτης Αράκις, όπου διαδραματίζεται το «Dune», 20.000 χρόνια στο μέλλον, έδωσε την έμπνευση στο πρώτο σενάριο του «Star Wars» για τον πλανήτη Τατουίν, τον Τζάμπα Χατ και το όχημα Sandcrawler. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το 1965 το κλασικό έργο του Φρανκ Χέρμπερτ μπήκε με αξιώσεις στα μαγνητικά πεδία της επιστημονικής φαντασίας και της ποπ κουλτούρας ενσωματώνοντας και παράγοντας δεκάδες αναφορές. Η εποχή που γράφτηκε ήταν η εποχή της αμερικανικής ισχύος, του μακαρθισμού και του Βιετνάμ. Ο Χέρμπερτ (1920-1986) δέχεται τα ερεθίσματα της αντικουλτούρας, δοκιμάζει τα ψυχοτρόπα της εποχής, γνωρίζει τον Αλαν Γουάτς και τη ζεν ιδεολογία του, διαβάζει τους μπίτνικ. Χρησιμοποιεί λοιπόν τους κώδικες της επιστημονικής φαντασίας (Αρθουρ Κλαρκ και Ισαάκ Ασίμοφ), αλλά και μοτίβα από τον Σαίξπηρ, την τραγωδία και τον βουδισμό, για να αποδώσει το Zeitgeist.

Στο βιβλίο-«καθεδρικό» που ολοκληρώνει (600 σελίδες είναι πολλές για οποιονδήποτε εκδότη, οποιασδήποτε περιόδου) η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει τα αστέρια και βρίσκεται υπό την εξουσία του Αυτοκράτορα.

Το διαστρικό ταξίδι πραγματοποιείται με το μελάνζ, το «μπαχαρικό των μπαχαρικών», με μοναδική πηγή τον πλανήτη Αράκις. Παρατείνει τη ζωή, διευρύνει τη συνείδηση και επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το Διάστημα. Η ιστορία ξεκινά με τον οίκο των Ατρειδών να αναλαμβάνει τη διοίκηση του πλανήτη στη θέση των άσπονδων εχθρών τους, Χαρκόνεν. Το «Dune» κατέκτησε τα δύο κορυφαία βραβεία του Φανταστικού, τα Nebula και Hugo (μοιράστηκε το δεύτερο με το «This Immortal» του Roger Zelazny, καθώς ισοβάθμησαν). Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis το 2003, στην καθοριστική μετάφραση του Ορέστη Μανούσου, με την ορολογία του οποίου μπορεί κανείς να πλοηγηθεί στο opus magnum του αμερικανού συγγραφέα. Είχε προηγηθεί το 2002 η έκδοση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας «Houses of Dune» των Μπράιαν Χέρμπερτ και Κέβιν Αντερσον, προοίμιο του «Dune» που βασίστηκε στις ανέκδοτες σημειώσεις του συγγραφέα. Οι εκδόσεις, με αφορμή την αναμενόμενη ταινία του Βιλνέβ, εξέδωσαν εκ νέου από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον κλασικό τίτλο και τις πέντε συνέχειές του (anubis.gr, dune.gr).