Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ανάλυση των λυμάτων, μέθοδος στην οποία το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας επενδύει επί χρόνια, αναγνωρίστηκε εν μέσω πανδημίας ως σημαντικό προβλεπτικό «εργαλείο». Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με «συμμάχους» ερευνητές από τη Γηραιά Ηπειρο δρομολογεί την ανάπτυξη συστήματος μόνιμης παρακολούθησης της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2.
Βασική προϋπόθεση, εντούτοις, είναι η μεθοδολογία παρακολούθησης των λυμάτων να έχει ενσωματωθεί στα εθνικά συστήματα παρακολούθησης και στις εθνικές Αρχές δημόσιας υγείας και παράλληλα να έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη και αποδοχή της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το κοινό.
Τα παραδείγματα σε παγκόσμιο επίπεδο που αποδεικνύουν ότι η ανάλυση των λυμάτων προβλέπει και μάλιστα έγκαιρα την εξάπλωση του πανδημικού ιού είναι πολλά. Από μελέτες έχει φανεί ότι ο ιός εμφανίζεται στα λύματα πολλές μέρες (συνήθως από 7 έως 10 μέρες) πιο νωρίς από την εμφάνιση συμπτωμάτων και κρουσμάτων στον πληθυσμό και αποτυπώνει τόσο τους ασυμπτωματικούς όσο και τους συμπτωματικούς φορείς στην κοινότητα, ενώ έχουν υπάρξει επιστημονικές αναφορές από Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία με την εμφάνιση του ιού στα λύματα από 21 έως 64 μέρες πριν εμφανιστούν κρούσματα στον πληθυσμό.
Για τον λόγο αυτόν την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Παρακολούθηση του ιού SARS-CoV-2 στο αποχετευτικό σύστημα - Από την ευρωπαϊκή ερευνητική αιγίδα σε ένα μόνιμο σύστημα προστασίας» με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 συνέδρων από όλον τον κόσμο.
Στην εκδήλωση αυτή επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μια σχετικά φθηνή και ακριβής προσέγγιση της διάδοσης της νόσου σε μια κοινότητα, «ιδιαίτερα χρήσιμη για την έγκαιρη προειδοποίηση της διάδοσης, απαραίτητη σε περιοχές που δεν καλύπτονται συστηματικά από κλινικές δοκιμές, αλλά και σημαντικό εργαλείο διαχείρισης σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς με απουσία ανίχνευσης του ιού στα λύματα».
ΤΟ ΕΚΠΑ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα παρακολούθησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο από 11 χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία και Φινλανδία). Από την Ελλάδα συμμετείχε με παρουσίαση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, παρουσιάζοντας τη διεπιστημονική ερευνητική ομάδα για την ανάλυση των λυμάτων και τη συνεργασία της με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την ΕΥΔΑΠ.