Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το πρόσωπο φεύγει, αλλά ο τίτλος του, έστω κι ανεπίσημα, μένει, μετά την αποχώρηση από το Μαξίμου του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού και άλλοτε επιτελικού στελέχους της Google, Στηβ Βρανάκη. Ο Βρανάκης είχε αναλάβει τη στρατηγική διαμόρφωσης της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας - το γνωστό με όρους μάρκετινγκ ως «re-branding» της χώρας. Το τέλος της συνεργασίας, που διήρκεσε έναν χρόνο, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο χθες και ο πρώην, πλέον, σύμβουλος αποχωρεί τόσο διακριτικά, όσο διακριτικά λειτούργησαν αυτός και η ομάδα του όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η έλευσή του στην Ελλάδα είχε ταυτιστεί με ένα από τα πρώτα στοιχήματα του νυν Πρωθυπουργού, που ήταν η αναβάθμιση της (κακής) εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ενας από τους τρόπους που επιλέχθηκε για να γίνει αυτό την άνοιξη του 2019 ήταν και οι «μεταγραφές» προσώπων από την αγορά. Μόνο που αυτές οι μεταγραφές έχουν σχεδόν πάντα έναν χρονικό ορίζοντα. Για έναν απλό λόγο: Αυτοί είναι οι κανόνες της, έτσι λειτουργεί.
ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ. Ο κύκλος Βρανάκη, λοιπόν, έκλεισε σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας θητείας και των πρότζεκτ που είχε αναλάβει να «τρέξει». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως καταργείται ο τίτλος του «Επικεφαλής Δημιουργικού Ελλάδας» (Chief Creative Officer). Κι αυτό γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει να τον βγάλει ολοκληρωτικά εκτός κάδρου. «Σε εθελοντική βάση και αμισθί θα συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό σε θέματα που σχετίζονται με το δημιουργικό, τον σχεδιασμό, το branding, την καινοτομία, την τεχνολογία και την αειφορία» είναι το ενδεικτικό απόσπασμα της ανακοίνωσης για τον μεγαλωμένο στο Βανκούβερ και με καταγωγή από τα Σφακιά Στηβ, που άφησε την Google (ήταν Executive Creative Director και επικεφαλής του Google Creative Lab για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) ώστε να εργαστεί στην Ελλάδα για έναν χρόνο με μισθό δημοσίου υπαλλήλου.
Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν είχε ποτέ δική του «έδρα» στο Μαξίμου, αλλά είχε δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό για την υλοποίηση των πρότζεκτ και συμμετείχε σε συσκέψεις στην προεδρία της κυβέρνησης, σε υπουργεία (Εξωτερικών, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και οργανισμούς (ΕΟΤ, Marketing Greece κ.λπ.).
Υπήρξε επικεφαλής της Repositioning Greece, της συμβουλευτικής ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού που είχε συγκροτήσει το περασμένο φθινόπωρο το Μαξίμου, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ «υπέγραψε» πρότζεκτ όπως το GreeceFromHome, το Andros Sandbox του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Work from Crete και Work from Greece για την προσέλκυση «Ψηφιακών Νομάδων» στην Ελλάδα, το Grentry, το προωθητικό βίντεο για τον ιστότοπο gov.gr κ.λπ.
Και τώρα; Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι μέσα στη χρονιά που έρχεται θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς. Ο ίδιος, κλείνοντας το κεφάλαιο, έγραφε στον «Independent» σε πρόσφατο άρθρο του: «Ημουν τυχερός να κληθώ να συνδράμω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ειδικός σύμβουλος και πρώτος επικεφαλής Δημιουργικού που υπήρξε ποτέ, ένας τίτλος που μοιάζει πιο ταιριαστός για ένα διαφημιστικό γραφείο στο Σόχο ή το Σόρντιτς, παρά σε μια μεσογειακή χώρα».