Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ισχυρό σοκ δέχθηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου στη Βρετανία, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές αλυσίδες στη χώρα - αλλά και έξω από αυτή -, η Debenhams και η Arcadia, κατέρρευσαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η μία από την άλλη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τουλάχιστον 25.000 θέσεις εργασίας. Η Arcadia έχει τα καταστήματα Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Wallis και Burton. Η πανδημία αλλά και ο μεγάλος ανταγωνισμός από το Διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τα παραδοσιακά καταστήματα που, σε συνδυασμό και με κακοδιαχείριση σε κάποιες περιπτώσεις, βλέπουν τα προβλήματα να μεγαλώνουν.
Η αλυσίδα Debenhams ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά τις πόρτες της αφού δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή. Λίγες ώρες νωρίτερα η Arcadia, του επιχειρηματία Φίλιπ Γκριν, ξεκίνησε διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές με βάση τη νομοθεσία περί χρεοκοπιών. Η αλυσίδα Debenhams με ιστορία 232 ετών στη Βρετανία, που απασχολεί 12.000 εργαζομένους, βρισκόταν σε συνομιλίες για πώλησή της στην εταιρεία JD Sports Fashion αλλά η τελευταία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες. Η Debenhams έχει 124 καταστήματα σε όλη τη Βρετανία και πλέον όλοι οι εργαζόμενοί της κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Η εταιρεία επικαλέστηκε και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας για την απόφαση να κλείσει και εξακολουθεί να αναζητά αγοραστή έστω και την ύσταση στιγμή. Τα χρέη της πέρυσι είχαν φτάσει κοντά στο ένα δισ. δολάρια και τον έλεγχό της είχαν αναλάβει πιστωτές της. Νωρίτερα η Arcadia, η ιδιοκτήτρια των Topshop, Miss Selfridge και Dorothy Perkins είχε ζητήσει προστασία από διαχειριστή με τα αφεντικά της να κατηγορούν τον Covid-19. Ο υπουργός για θέματα Χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, ωστόσο, ανέφερε χθες ότι μπορεί να είναι «τραγική» όπως τη χαρακτήρισε η κατάρρευση της Arcadia, αλλά και πως έχουν γίνει λάθη από τη διοίκησή της. Οι 13.000 εργαζόμενοι του ομίλου δεν κινδυνεύουν άμεσα όσο προχωρά η διαδικασία του ορισμού διαχειριστή, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.
Τώρα οι όποιοι διαχειριστές θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν σχέδιο διάσωσης της Arcadia και να δουν εάν κάποια κομμάτια της εμπορικής της δραστηριότητας μπορούν να διασωθούν.