Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η τέχνη πένεται πανευρωπαϊκώς. Και η γαλλική εφημερίδα «Libération» διερευνά τις συνέπειες που προκάλεσε ο Covid-19 στην πολιτισμική πραγματικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία παρουσιάζοντας το ελληνικό ζήτημα.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι σύλλογοι καλλιτεχνών έχουν οργανώσει διανομές τροφίμων από τα μέσα Οκτωβρίου, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Στην αρχή, εμφανίστηκαν σε αυτές τις διανομές περίπου πενήντα μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες του θεάματος. Τώρα επωφελούνται περισσότερες από εκατό οικογένειες καλλιτεχνών.
Στον πολιτισμό, ο οποίος απασχολεί περίπου 100.000 άτομα (3% του εργατικού δυναμικού), κανένας τομέας ή επαγγελματική κατηγορία δεν απαλλάσσεται από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, ο τομέας έχει ήδη υποφέρει πολύ από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ του 2011 και του 2016 στην Ελλάδα τα κέρδη που προέκυψαν από τον πολιτισμό μειώθηκαν κατά 16,7% σε αντίθεση με την αύξηση κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και στο διάστημα της πανδημίας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, τα πρώτα θύματα είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, τα ανερχόμενα αστέρια, οι μικροί θίασοι ή όλοι όσοι επέζησαν συνδυάζοντας δύο θέσεις εργασίας, η μία στον πολιτισμό, η άλλη ως σερβιτόρος, δάσκαλος... Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία.
Ζημιωμένη βγαίνει και η σκηνή των νέων ανεξάρτητων καλλιτεχνών, είναι το συμπέρασμα του δημοσιεύματος της «Libération», εστιάζοντας στην Κυψέλη και στο ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης) των ανεξάρτητων θεατρικών, καλλιτεχνικών παραγωγών της Φωτεινής Μπάνου και του Δημήτρη Αλεξάκη που παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάρτιο. «Αν επιζούμε, οφείλεται στο ότι ο χώρος είναι ιδιόκτητος» λέει ο Δημήτρης Αλεξάκης.
Η «Libération» συνάντησε και επαγγελματίες του πολιτισμού με «πεσμένο ηθικό», οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε κερδίσει ούτε ένα συμβόλαιο από τον Μάρτιο! Ως αποτέλεσμα, είμαστε σχεδόν χωρίς έσοδα», δήλωσε ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Γιάννης Παναγόπουλος. Στον χώρο της μουσικής ο Μανώλης Φάμελλος, επικεφαλής της Ενωσης Ελλήνων Τραγουδιστών και Μουσικών, πρόσθεσε πως «όλοι όσοι εργάζονται στον κόσμο της μουσικής είναι άνεργοι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης "επαναλειτουργίας", αυτό το καλοκαίρι, οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν αφαιρέσει τις παραστάσεις».