Στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 θα κριθεί η «τύχη» των κομμένων αναδρομικών σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις και τις αγωγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, με την υπ’ αριθμ. 13864/2020 απόφασή του το 30ό Τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζει ότι για το 11μηνο όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους δικαιούνται το ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στα δώρα του 11μήνου.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ «καλεί την κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή, να σταματήσει να παρανομεί και να συμμορφωθεί πλήρως με την υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ για να μην ξοδεύονται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια».

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», να επιστραφούν έως 3.000 ευρώ, που αντιστοιχούν (συνολικά) σε μιάμιση σύνταξη, από περικοπές σε επικουρικές και δώρα, διεκδικούν οι συνταξιούχοι (ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει ή όχι αγωγές) με τη σημαντική δίκη η οποία θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021. Στη δίκη – σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) και να δοθεί η τελική λύση.

Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016), για το οποίο ναι μεν καταβλήθηκαν πρόσφατα οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές.