Από την Παρασκευή ξεκινά η κλιμάκωση των μέτρων σε όλη τη χώρα, αυστηροποιώντας τις συνθήκες της εθνικής καραντίνας, καθώς ήδη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - όπου στήνονται ακόμη και σκηνές έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για τη διενέργεια τεστ - βρίσκεται μία «ανάσα» από το να χαρακτηριστεί εκτός ελέγχου.
Και καθώς ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι ο μοναδικός τρόπος να μπει «χειρόφρενο» στην ξέφρενη πορεία του πανδημικού ιού σε δεύτερη φάση αναμένεται να «κλειδώσουν» τα δημοτικά σχολεία αλλά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.
Αλλωστε, το αυστηρό lockdown και κατά τις νυχτερινές ώρες -συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί - που επιβάλλεται από αύριο το βράδυ, είναι όπως σημείωναν χθες στα «ΝΕΑ» κυβερνητικές πηγές η τελευταία προειδοποίηση πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τηλεκπαίδευση. Ενδεικτικό, δε, των ταχύτατων εξελίξεων και των εναλλαγών στα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου με «πυξίδα» τις εφιαλτικές εκτιμήσεις, είναι ότι το μέτρο της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης (και) στους μαθητές του Δημοτικού είχε αρχικά προταθεί μόνον για την περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, όπου το ποσοστό θετικότητας αγγίζει πλέον το 32% και επιβεβαιώνει ότι είναι η «έδρα» του κορωνοϊού.
Εντούτοις και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που προκρίνεται πλέον είναι να μην ισχύσει μόνον στις επιβαρυμένες περιοχές αλλά στο σύνολο της χώρας, καθώς τα ανοιχτά σχολεία φαίνεται να κρατούν… ενεργή την εξωσχολική κοινωνική ζωή (κυρίως από τις συναναστροφές των γονέων και των κηδεμόνων), ευνοώντας τις μεταδόσεις στην κοινότητα.
Η τηλεργασία. Μάλιστα, η επέκταση της τηλεργασίας - καθώς εφεξής κάθε δημόσιος και δημοτικός οργανισμός οφείλει να λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό - αναμένεται να αποτελέσει «μαξιλαράκι» για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, εφόσον ληφθεί η απόφαση για παύση λειτουργίας των Δημοτικών.
Ο αθλητισμός. «Καραντίνα» όμως αναμένεται να επιβληθεί και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να κλείσει το «παράθυρο» της προπόνησης σε ομάδες των τριών (με τον προπονητή) που ισχύει για παράδειγμα στην περίπτωση του τένις ή στους αθλητικούς χώρους στίβου (όπου επιτρέπονται έως και 60 αθλούμενοι).
Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα τελευταία «όπλα» που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το επόμενο διάστημα για την αναχαίτιση του πανδημικού εχθρού, είναι η… διαγραφή της επιλογής 4 από τα SMS που αποστέλλουν οι πολίτες για να λάβουν «άδεια» κυκλοφορίας και αφορά εκτός από τη συνοδεία των μαθητών στα σχολεία, την κίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (π.χ. ηλικιωμένους).
Σε κάθε περίπτωση, η λήψη οριζόντιων μέτρων - όπως φάνηκε άλλωστε και κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά - ανεξαρτήτως ζωνών και επιδημιολογικών δεδομένων ανά περιφέρεια είναι το μοντέλο που έχουν υιοθετήσει κυβέρνηση και ειδικοί ενόσω κλιμακώνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία.
Τσουνάμι ασθενών. Και αυτό διότι ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί το καλό επιδημιολογικό σενάριο περί αποτύπωσης της αποτελεσματικότητας της εθνικής καραντίνας στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες 10-14 ημέρες, το ορμητικό «τσουνάμι» των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα και των θανάτων θα συνεχίζει να ανεβαίνει εξαντλώντας στο μεταξύ τα αποθέματα των δυνάμεων στο ΕΣΥ.
Καθώς, δε, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λυγίζουν από το δυσανάλογο βάρος των νοσηλειών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι έως την Κυριακή θα έχουν αναπτυχθεί συνολικά 100 κρεβάτια ΜΕΘ-Covid.
Παρ' όλα αυτά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από ένα 24ωρο 25 διασωληνώσεις γίνεται αντιληπτό ότι τα 100 επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας αγοράζουν ελάχιστο χρόνο.
Συνεπώς, το έκτακτο σχέδιο των διακομιδών και των αεροδιακομιδών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. «Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο και, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες υγειονομικές περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας.
Δεν παρέλειψε δε να απευθύνει έκκληση στους 4.221 ιδιώτες γιατρούς που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα να «στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας», με έμφαση στις ειδικότητες αιχμής όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι και οι εντατικολόγοι.
Και καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε κλινικές μη Covid με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του ΕΣΥ στο σύνολο της χώρας (εκτός από το ΑΧΕΠΑ) σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που αφορούν στη διενέργεια τεστ. Στόχος είναι να μη χρειάζεται τα ύποπτα περιστατικά να εισέρχονται στους χώρους του νοσοκομείου, μειώνοντας τον κίνδυνο διασποράς.
Εν τω μεταξύ, με διάταξη νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ανασφάλιστων ασθενών που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί «χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση». Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ.