Το φωτογραφικό στιγμιότυπο του ελαφρώς σκυφτού μπροστά σε έναν ιερέα αναπληρωτή υπουργού, με το κουταλάκι της μετάληψης μέσα στο στόμα, εικονογραφεί τον αιχμηρό τρόπο με τον οποίο τέμνονται η κυβερνητική και η περιλάλητη στους μήνες του κορωνοϊού ατομική ευθύνη. Εξ ου ίσως και το παραεκκλησιαστικό σάιτ που το δημοσίευσε έσπευσε να το σχολιάσει ως «την καλύτερη απάντηση» σε δηλώσεις σαν του Μανώλη Δερμιτζάκη, που ζήτησε να σταματήσει η Θεία Κοινωνία.

Για να το πούμε αλλιώς: ο κοινωνών Γιώργος Κουμουτσάκος προσέφερε στην Εκκλησία την πιο ηχηρή θεσμική στήριξη έναντι των μεθόδων αναχαίτισης της πανδημίας που εισηγούνται οι ειδικοί. Το ενσταντανέ του έστελνε στο ποίμνιο το μήνυμα πως δεν κινδυνεύει μεταλαμβάνοντας – και σε δεύτερη ανάγνωση πως η πολιτεία στην ατέρμονη μάχη μεταξύ Επιστήμης και Εκκλησίας, που έχει αναζωπυρωθεί με τον COVID-19, διαλέγει τελικά το πλευρό της δεύτερης.  

Εξαιτίας αυτών των συμφραζόμενων της φωτογραφίας, ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων ανέλαβε να διαχειριστεί το damage control επιστρατεύοντας την ειρωνική επισήμανση «όλοι χριστιανοί είμαστε, απλά δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε επίδειξη της πίστης μας». Ο Κουμουτσάκος, επομένως, επικρίθηκε γιατί δεν έδωσε το καλό παράδειγμα. Οπότε έτρεξε κι εκείνος να τιτιβίσει τη μετάνοιά του για την «αυθόρμητη ειλικρινή επιθυμία και ανάγκη την ημέρα των γενεθλίων» του.   

Απολογία. Παραβλέποντας το μελό πρώτο μέρος της απολογίας – αναγκαίο για να συνεχίσει ο απολογούμενος να κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του χριστεπώνυμου πλήθους και κυρίως στους ποιμένες τους -, η πολιτική ουσία βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος της. «Δεν ενθαρρύνω», έγραψε, «οποιονδήποτε σε αυτήν τη στάση. Αντίθετα, προτρέπω όλους να τηρήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας» – επειδή ο Χαρδαλιάς, ούτε μισή ώρα πριν, είχε σχολιάσει σε λάιβ μετάδοση ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να τηρούν χωρίς εκπτώσεις τους κανόνες που ζητούν από τους πολίτες να τηρήσουν.  

Ποια ακριβώς κυβερνητικά μέτρα, όμως, προτρέπει ο αναπληρωτής υπουργός την κοινωνία να ακολουθεί; Και για ποιους κανόνες μίλησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υφυπουργός; Στα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν γραφτεί σε ΚΥΑ δεν αναφέρεται πουθενά ούτε καν μια ισχυρή σύσταση για αποφυγή της μετάληψης. Η πολιτεία δεν έχει μιλήσει ποτέ επισήμως για τον κίνδυνο της μετάδοσης από τα σταγονίδια που μένουν στα εκκλησιαστικά κουταλάκια. Ούτε ανεπισήμως. Το πολιτικό δίδαγμα του κουμουτσακικού ατοπήματος θα μπορούσε, λοιπόν, να συνοψίζεται στην μπρούτα μεταφορά μιας τουρκικής παροιμίας που λέει ότι «το διστακτικό φτύσιμο λερώνει τα γένια».