Σε πορεία κατάρρευσης βρίσκεται η λίρα Τουρκίας καθώς το νόμισμα δέχεται συνεχείς πιέσεις από τις διεθνείς αγορές. Η ισοτιμία διαμορφώνεται χαμηλά έναντι του δολαρίου, στο 7,25, με την Αγκυρα να αναζητεί τρόπους για να στηρίξει το νόμισμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ένα δολάριο έφτασε να αγοράζει 7,35 λίρες Τουρκίας, που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για το νόμισμα της γειτονικής χώρας. Πλέον ο Ερντογάν δέχεται συνεχείς εξωγενείς πιέσεις για να προχωρήσει εκ των πραγμάτων σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να στηρίξει τη λίρα. Ο ίδιος όμως αντιστέκεται σθεναρά για πολιτικούς κυρίως λόγους, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε και αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση κρατικών ομολόγων τετραετούς διάρκειας που συνδέονται με την ισοτιμία της λίρας (Turkish Lira Overnight Reference Rate ή TLREF) συνολικής αξίας 3,17 δισ. λιρών ή 435 εκατ. δολαρίων ή 370 εκατ. ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός του TLREF παρουσιάστηκε το 2019 και έχει ως στόχο τη στήριξη της οικονομίας και του νομίσματος της χώρας παρέχοντας ισοτιμία αναφοράς στο νόμισμα.