Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πλώρη για τα 2.200 και για τα... 2.500 δολάρια έχει βάλει ο χρυσός, καθώς την Τετάρτη έκλεισε πάνω από τα 2.000 δολάρια (στα 2.052 δολ. η ουγκιά συγκεκριμένα) για πρώτη φορά στα χρονικά. Πρόκειται για μια κούρσα που ξεκίνησε προ διετίας και, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, έχει τουλάχιστον πέντε λόγους για να συνεχιστεί έως τα τέλη της χρονιάς που διανύουμε ή και την επόμενη.
Από το φθινόπωρο του 2018, που ξεκίνησε το «ράλι του χρυσού», η τιμή της ουγκιάς έχει ενισχυθεί κατά 72%. Και από την αρχή του 2020 κατά 35%. Μόλις προ δεκαημέρου, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 1.921 δολαρίων η ουγκιά, που κρατούσε από το 2011. Πρόκειται για μια κούρσα που ούτε οι ειδικοί περίμεναν - τον περασμένο Φεβρουάριο η Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι η τιμή του ευγενούς μετάλλου θα εκτινασσόταν στα 1.800 δολάρια η ουγκιά «αν επιδεινωνόταν η πανδημία».
Τώρα όλοι «βλέπουν» ψηλά. Με την αμερικανική οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 9,5% μέσα σε ένα τρίμηνο και με τα κρούσματα και τους θανάτους από το φονικό ιό να παίρνουν πάλι την ανιούσα, όλο και περισσότεροι επενδυτές τρέχουν να καλυφθούν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» των ευγενών μετάλλων και κυρίως του χρυσού. Παρότι οι αγορές κεφαλαίων μοιάζουν να έχουν «κόψει καπίστρι» από την πραγματική οικονομία και τα περίφημα «fundamentals», να έχουν αυτονομηθεί και να μοιάζουν όλο και περισσότερο με καθαρό τζόγο.
Τι λένε οι ειδικοί
«Στις σημερινές συνθήκες ο χρυσός προσφέρει το ασφαλέστερο καταφύγιο», δηλώνει στην «Guardian» ο επικεφαλής επενδύσεων της Tigress Financial Partners Ιβάν Φένισεθ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι «φαν» των αγορών εμπορευμάτων. Ο βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων σημειώνει πέντε λόγους (εκτός από την υποτροπή της πανδημίας) που ο χρυσός θα παραμείνει «στα πάνω» του.
Πρώτον, είναι το «ασφαλέστερο καταφύγιο για ιδιώτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κυρίως κεντρικούς τραπεζίτες για να ξεπεράσουν την κρίση». Δεύτερον, επειδή ο χρυσός δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό και διατηρεί τη... λάμψη του και σε περιόδους οικονομικών αβεβαιοτήτων. Η τιμή του παραμένει σχετικά σταθερή σε μακροχρόνια βάση και η αξία του δεν κινδυνεύει να υποτιμηθεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, όπως συμβαίνει με τα νομίσματα για παράδειγμα.
Τρίτος λόγος ενίσχυσης του χρυσού είναι η μεγάλη εξασθένηση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου. Καθώς το μέταλλο αποτιμάται σε δολάρια, καθίσταται ακόμα πιο ελκυστικό για επενδυτές εκτός Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν εισοδήματα, φέρ' ειπείν, σε ευρώ ή σε γεν. Και όσο τα αμερικανικά επιτόκια διατηρούνται σχεδόν μηδενικά, η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του χρυσού κερδίζει έδαφος. Τέταρτος λόγος είναι ακριβώς αυτός: η πρόθεση της αμερικανικής Fed να διατηρήσει οιονεί μηδενικά τα επιτόκια του δολαρίου και επίσης η απόφασή της να αγοράσει αμερικανικά ομόλογα δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα ρίξει κι άλλο τις αποδόσεις τους και θα τα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.
Τέλος, ο Ιβάν Φένισεθ θεωρεί ότι τον χρυσό ανεβάζουν και τα ΜΜΕ. Οσο καλπάζουν οι τιμές και καταρρίπτονται ρεκόρ, τόσο οι δημοσιογράφοι ασχολούνται με το πολύτιμο μέταλλο, διαφημίζοντάς το ουσιαστικά. Πώς λοιπόν να μην προβλέψει ο Πίτερ Μαγκουάιρ της XM.com ότι τα Χριστούγεννα η τιμή της ουγκιάς θα φθάσει στα 2.200 δολάρια ή ο Φίλιπ Στρέιμπλ της Blue Line Futures ότι η τιμή θα φθάσει στα 2.500 δολάρια στα τέλη του 2021; Αλλοι συνάδελφοί τους θεωρούν βέβαια ότι είναι ζήτημα εβδομάδων να «πιάσει» ο χρυσός τα επίπεδα αυτά.