Ως απάντηση στο δημοσίευμα της 28ης Ιουλίου «Το δράμα της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας» και όσα δήλωνε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Δημήτρης Παπαγιάννης λάβαμε επιστολή της προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Αγίας Βαρβάρας, Αλεξάνδρας Φέγγη, η οποία επισημαίνει, εκτός άλλων:

«Θα αποστούμε του πειρασμού να απαντήσουμε σε κάθε τι που ο κ. Παπαγιάννης καταλογίζει στη σημερινή Δημοτική Αρχή. Παρακαλούμε, όμως, να συγκρατηθεί ότι ο ίδιος υπήρξε επί 21 συναπτά έτη διευθυντής της και ουδέν έπραξε προκειμένου τα ζητήματα που θέτει να διευθετηθούν. Και δεν θα απαντήσουμε, γιατί σε αντίθεση με τον ίδιο, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος και η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, σέβεται και τιμά την προσφορά του, όσο και αν ο ίδιος καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να ακυρώσει και να ευτελίσει 21 έτη από την ιστορία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή.

Το σημείο που θέλουμε να επισημάνουμε και είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς και τους νέους που φοιτούν ή θα επιλέξουν να φοιτήσουν στη Σχολή μας, είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Σχολής, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας της. Συγκεκριμένα: αναφέρεται στο άρθρο το γεγονός της μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και χαρακτηρίζεται ως "έκνομη" και ότι η Σχολή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Η Σχολή, όντως, κατά την αρχική περίοδο και τη σύστασή της, υπαγόταν στο Πνευματικό Κέντρο.

Το Πνευματικό Κέντρο, όμως, καταργήθηκε με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Με βάση αυτόν τον νόμο, η Σχολή μετά την κατάργηση του Νομικού Προσώπου «Πνευματικό Κέντρο» το 2011 πέρασε στον Δήμο. Ο Δήμος με απόφασή του μετέφερε την αρμοδιότητα επίβλεψης και λειτουργίας της στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αγίας Βαρβάρας (ΔΗΚΕΑΒ). Υπάρχει προγραμματική σύμβαση Δήμου και ΔΗΚΕΑΒ, βάσει της οποίας η διαχείριση της Σχολής ανατέθηκε στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΦΕΚ 1256 Β' 16/6/2011). Αλλά, εδώ προβάλλει και πάλι το ερώτημα. Γιατί ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής δεν έπραξε το ελάχιστο στην προηγουμένη περίοδο προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα;

Μήπως τα 21 συναπτά έτη παραμονής του στη διεύθυνση δημιούργησαν στον ίδιο την αίσθηση ότι είναι και ιδιοκτήτης της Σχολής;

Ο Λάμπρος Μίχος είναι ο Δήμαρχος εκείνος, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή πολιτιστικού έργου από τους ΟΤΑ. Είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν αρκέσθηκε στην πρόσκληση συνθετών και θιασαρχών για παραστάσεις στον Δήμο του, αλλά, μέσω της Σχολής "Ιάκωβος Καμπανέλλης", δημιούργησε απτό πολιτιστικό προϊόν, το οποίο αποδίδει έσοδα.

Πρωτίστως, όμως, φιλοδοξία και κίνητρό του ήταν η παροχή δυνατότητας θεατρικών σπουδών σε νέους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τα όνειρά τους λόγω υψηλών διδάκτρων στις άλλες αντίστοιχες σχολές.

Αυτά συνηγόρησαν ώστε να αναλάβει το ρίσκο και να συστήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, το 1999, την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Η επιτυχημένη πορεία της Σχολής οφείλεται στις στέρεες βάσεις τις οποίες δημιούργησε η διοίκηση του Δήμου και το εκπαιδευτικό προσωπικό της. Βεβαίως και ο κ. Παπαγιάννης έχει εισφέρει σημαντικά. Αυτό ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από την πλευρά του Δήμου. Οσο και αν ο ίδιος προσπαθεί να βλάψει αυτό το οποίο διατείνεται ότι "πονάει". Με τη συμπεριφορά του εκτίθεται και αφήνει περιθώριο σε κακόπιστους επικριτές να θεωρήσουν ότι μόνο η θέση και η αμοιβή ήταν το σημείο ενδιαφέροντός του.

Για το ζήτημα των απορριμματοφόρων, παρακαλούμε να συγκρατήσετε, απλώς, ότι αυτά ξεκίνησαν να σταθμεύουν στον χώρο έξω από τη Σχολή επί θητείας του προηγουμένου Δημάρχου και τότε ο κ. Παπαγιάννης τήρησε απόλυτη σιγή. Επ' αυτού σας αποστέλλουμε συνημμένα εκθέσεις του Υγειονομικού, του οποίου ελεγκτές διενήργησαν ελέγχους και τότε και σήμερα.

Στον έλεγχο προ της σημερινής Δημοτικής Αρχής (έγγραφο της Γ. Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας - Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου με Α.Π.1144, 26/03/2028), διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία και χαρακτηριστική δυσοσμία. Σημειώστε ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία δημοτικών συμβούλων και όχι του τότε διευθυντή κ. Παπαγιάννη.

Στον επόμενο έλεγχο της ίδιας υπηρεσίας, με Α.Π. 9055, 22/07/2020, επί σημερινής Δημοτικής Αρχής κ. Λάμπρου Μίχου, ουδέν κατεγράφη από τους ελεγκτές, πέραν της παρουσίας ενός παροπλισμένου λεωφορείου και ενός απορριμματοφόρου, δίχως τη διαπίστωση δυσοσμίας - όπως αναφέρουν οι ελεγκτές στην έκθεση αυτοψίας.

Τέλος, παρακαλούμε να συγκρατήσετε επίσης, ότι τη μετακίνηση της Σχολής από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου στον χώρο της ΒΙΟΧΡΩΜ, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, επέλεξε μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο κ. Παπαγιάννης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ούτε για την εργασιακή του κατάσταση ο κ. Παπαγιάννης δεν είναι ακριβής και δεν μεταφέρει την αλήθεια. Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες και τους υποψήφιους σπουδαστές.

Είναι προφανώς αναφαίρετο δικαίωμα του νομίμου διαχειριστή ενός οργανισμού η αντικατάσταση προσωπικού και διευθυντών. Ο έλεγχος ασκείται προς την κατεύθυνση της επάρκειας των νέων και όχι αν υπάρχει το δικαίωμα αυτό».