Στην αυστηροποίηση των προστίμων επενδύει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση – καθώς προσανατολίζεται αφενός στην εντατικοποίηση των ελέγχων και αφετέρου στην επιβολή ακόμη πιο «τσουχτερών» ποινών -, ώστε οι πολίτες να… πειστούν για την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων. Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση των πανηγυριών, έπειτα από τις επίμονες εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» εάν η απογόρευση των πανηγυριών θα είναι οριζόντια – να ανασταλούν δηλαδή οριστικά οι μαζικές συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα ιδίως τον ερχόμενο Αύγουστο που είναι παραδοσιακά ο μήνας των πανηγυριών – ή εάν το «απαγορευτικό» θα περιοριστεί σε αυστηρές συστάσεις σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων  με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν διαπιστώνεται παράβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της πλέον κρίσιμης εβδομάδας έπειτα από την άρση του «lockdown», καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν νέα αυστηρά μέτρα, ώστε να μπει δυναμικό φρένο στην αυξητική τάση των κρουσμάτων – εγχώριων και εισαγόμενων.

Ηδη το πρώτο δείγμα δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν αποφασίστηκε ότι από μεθαύριο οι επισκέπτες που θα περνούν τα σύνορα της χώρας μέσω του Προμαχώνα θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Τα στοιχεία των 300 και πλέον ελέγχων που διενεργήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας το περασμένο Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε κομβικά σημεία – δηλαδή σε τουριστικές περιοχές, μπαρ, εστιατόρια και γενικότερα χώρους συναθροίσεων – σε συνδυασμό με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι η «πυξίδα» που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ για σήμερα νωρίς το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των λοιμωξιωλόγων υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στόχος είναι η εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων με έμφαση στις τοπικές εξάρσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα (π.χ. Κοζάνη) αλλά και στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας και η  καταγραφή  των σχετικών εισηγήσεων με τελικό αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου.