Η πανδημία επέφερε κοσμογονικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τη ζωή όλου του πλανήτη και ασφαλώς τα σπορ και το ΝΒΑ δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κανόνα. Συν τοις άλλοις, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του πρωταθλήματος, αλλά και συλλήβδην του αθλήματος!

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ξέρει ούτε βεβαίως να προβλέψει σε ποια αγωνιστική φάση θα βρεθούν εις έκαστος των παικτών και οι ομάδες. Οι συνθήκες μεταλλάχθηκαν σε όλα τα επίπεδα και όλα τα δεδομένα όχι μονάχα έπαψαν να υφίστανται ως τέτοια, αλλά μετατράπηκαν σε ζητούμενα!

Αυτή τη στιγμή το Ορλάντο μοιάζει από πάσης πλευράς με μια terra incognita, αλλά ό,τι κι αν συμβεί εκεί θα συνιστά ένα ιστορικό γεγονός, που ξεφεύγει από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και απλώνεται σε όλο το κοινωνικό φάσμα…

Αυτό ακριβώς εννοούσε ο γκαρντ των Σέλτικς Τζέιλεν Μπράουν, ο οποίος έδωσε τις προάλλες την πραγματική (ιστορική) σημασία της επανεκκίνησης του ΝΒΑ, μεσουσών της πανδημίας και των αντιδράσεων κόντρα στον ρατσισμό και στα κοινωνικά προβλήματα της Αμερικής: «Συνειδητοποιούμε όλοι ότι έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε για κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπάσκετ».