Η ομάδα που θα υποβιβαστεί απευθείας από τη Σούπερ Λίγκα 1 ενδέχεται να προκύψει απόψε.

Αν ο Παναιτωλικός (που έχει 23 βαθμούς) νικήσει τον Πανιώνιο (22) στη Νέα Σμύρνη και η Ξάνθη (23) τον Αστέρα Τρίπολης στα Πηγάδια, τότε ο Ιστορικός θα πάρει την κατιούσα μία αγωνιστική πριν από το τέλος των πλέι άουτ. Θα βρεθεί στο -4 από τους Ακρίτες και τους Αγρινιώτες και θα πιει για τρίτη φορά στην ιστορία του (μετά το 1992 και το 1996) αυτό το πικρό ποτήρι.

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως ο ουραγός Πανιώνιος παρουσιάζει μέχρι τώρα την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή (11 πόντους με αήττητη επίδοση 3-2-0) από τις οκτώ ομάδες που μετέχουν στο μίνι πρωτάθλημα επιβίωσης. Διαφορετικά βέβαια δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε απόσταση βολής από τους ανταγωνιστές του και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την παραμονή του στην κατηγορία.

Αυτή η μετάλλαξη πάντως ιντριγκάρει. Οπως ιντριγκάρει διαχρονικά η μάχη της ουράς. Ουκ ολίγες φορές μάλιστα έχουν καταγραφεί ειρωνικές δηλώσεις για ομάδες που έγιναν… Μπαρτσελόνα από τη μία στιγμή στην άλλη σώζοντας παρτίδες που έμοιαζαν χαμένες.

Αναντίρρητα όμως είναι ισχυρότατο το κίνητρο της επιβίωσης και στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές υπερισχύει και έναντι της φιλοδοξίας για το βήμα παραπάνω. Οι ομάδες που δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα συχνά επιτυγχάνουν τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης. Γίνονται μία γροθιά.

Δεν πρέπει πάντως να το δένουμε και κόμπο ότι η υπόθεση σωτηρία θα κριθεί στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η αναδιάρθρωση δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί επίκαιρο θέμα στην Ελλάδα.

Αρα ακόμη κι αν κυλήσουν δάκρυα σε πρόσωπα ποδοσφαιριστών απόψε ή το επόμενο Σάββατο δεν αποκλείεται να τα σκουπίσει (έστω και ετεροχρονισμένα) μία απόφαση που θα προβλέπει αύξηση των ομάδων στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό το χαρτί όμως είναι το τελευταίο που θα ρίξουν στο τραπέζι οι έχοντες έννομο συμφέρον. Θα αποτελεί την έσχατη λύση. Πρώτα θα εξαντλήσουν τα περιθώρια επί χόρτου.