Οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης κρύβουν μια παγίδα για τη σημερινή. Προκαλούν το Μέγαρο Μαξίμου να χαλαρώσει, να αφήσει τις μεταρρυθμίσεις για κάποια άλλη στιγμή και να εστιάσει στα σκάνδαλα. Η εντολή των εκλογών, όμως, είναι συγκεκριμένη. Το κράτος πρέπει να αλλάξει και όσα βρίσκονται στα σκαριά να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι μια αρχή: επιστρέφει τον δημόσιο χώρο στους πολλούς, είτε αυτοί επιλέξουν να συμμετάσχουν σε μια πορεία είτε όχι.

Η πανδημία έφερε καθυστερήσεις στα κυβερνητικά σχέδια, αλλά έκανε και το ψηφιακό της θαύμα. Μέσα σε λίγες μέρες, η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα έγινε πράξη. Η αποφασιστικότητα, όμως, δεν μπορεί να γεννιέται από την ανάγκη. Η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να αξιοποιήσει την άνεση που της παρέχεται. Ωστε να αποδείξει στους πολίτες με τις αυξημένες προσδοκίες πως οι μπλε φάκελοι, που τόσο συζητήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο.

Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα της περασμένης δεκαετίας. Κανένα από τα κόμματα που πήρε τα ηνία της χώρας δεν κατάφερε να το κερδίσει πραγματικά, καθώς οι περισσότερες αλλαγές έμειναν στη μέση. Γι’ αυτό συνεχίζουν να είναι ένα ελκυστικό πολιτικό σύνθημα. Αρκεί να μη μείνουν μόνο εκεί.