Με καθυστέρηση… 39 ημερών – ελέω κορωνοϊού – έκαναν χθες Ανάσταση στους ιερούς ναούς οι πιστοί και μάλιστα όπως προβλέπει το έθιμο του Πάσχα, με αναστάσιμες λαμπάδες, κωδωνοκρουσίες και πανηγυρικές θείες λειτουργίες. Αλλά βέβαια με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προστασίας.

Για πρώτη φορά φέτος λόγω της πανδημίας το Πάσχα δεν γιορτάστηκε ως είθισται. Οι αναστάσιμες λειτουργίες έγιναν στις 19 Απριλίου αλλά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη συμμετοχή πιστών. Και αναγκαστικά οι πολίτες έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» από το σπίτι τους παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις την Ανάσταση.

Εντούτοις η Ιερά Σύνοδος από τις αρχές Απριλίου είχε προετοιμαστεί με στόχο να δώσει δεύτερη ευκαιρία στους πιστούς να εορτάσουν την «εορτή των εορτών». Κάθε χρόνο την παραμονή της Αναλήψεως (δηλαδή 39 ημέρες μετά την Ανάσταση) η Ορθοδοξία γιορτάζει «την απόδοση της Μεγάλης Γιορτής του Πάσχα». Τελείται δηλαδή μία ιερή ακολουθία πανομοιότυπη με τη νύχτα της Ανάστασης.

Ετσι, η Σύνοδος «πάτησε» πάνω σε αυτή τη γιορτή και την 1η Απριλίου είχε ενημερώσει τους πιστούς πως αν περάσει ο κίνδυνος του κορωνοϊού, κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 «κλήρος και λαός θα γιορτάσουν τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα». Αυτό έγινε χθες με πανηγυρικές αγρυπνίες. Το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε σχεδόν παντού, έστω και καθυστερημένα.