Με την επιβράδυνση των θανάτων από τον κορωνοϊό κυρίως σε Γαλλία και Ιταλία, αλλά και τα σημάδια σταθεροποίησης στη Νέα Υόρκη να δημιουργούν ελπίδες, οι διεθνείς αγορές ύστερα από έξι συνεχείς πτωτικές εβδομάδες ανέκαμψαν χθες οδηγώντας με πρωταγωνιστές τις τράπεζες (+8,95%) σε σημαντικά κέρδη (+8,46%) και το Xρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο συνεχίζει να ακολουθεί την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων.

Τα μάτια των αγορών στρέφονται στο σημερινό Eurogroup και στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, όπως και στη συνεδρίαση του OPEC την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να συμφωνηθούν περικοπές στην παραγωγή, οδηγώντας στο τέλος του πολέμου των τιμών του πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις στις αγορές, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου γίνει εμφανές πότε και πώς θα γίνει η άρση του lockdown.

Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ κινήθηκε πάντως χθες σε χαμηλά επίπεδα. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχαμε την ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας σε αρκετούς τίτλους, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν χθες οι εξής: ΟΤΕ (+8,34% η μετοχή), Eurobank (+6,89%), Εθνική (+10,78%), ΟΠΑΠ (+ 4,62%), Alpha Bank (+9,67%), Motor Oil (+10,17%), Πειραιώς (+9,25%), Μυτιληναίος (+11,31%), Σαράντης (13,88%) και Jumbo (+9,56%). Παράλληλα, άνοδο άνω του 10% σημείωσαν και οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Coca-Cola και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Titan, ΔΕΗ και Βιοχάλκο ξεπέρασαν το 9%.  

Σύμφωνα με την Beta χρηματιστηριακή οι προσωρινές αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο για φερεγγυότητα, χρηματοδότηση, καθώς και χαλάρωση των αρχικών όρων για τις τιτλοποιήσεις και η πιθανή αναστολή της έκδοσης νέων μετοχών λόγω της ρήτρας των αναβαλλόμενων απαιτήσεων (DTC) υπέρ του Δημοσίου, σε ενδεχόμενη εμφάνιση ζημιών στο τέλος της χρήσης στον μητρικό ισολογισμό, την ώρα που τα «τεστ αντοχής» έχουν μετατεθεί οριστικά για το 2021, στηρίζουν τον τραπεζικό κλάδο.

ΕΧΑΕ. Καθαροί πωλητές (αγορές μείον πωλήσεις) κατά 132 εκατ. ήταν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, οι οποίοι στο τέλος του Μαρτίου ήλεγχαν το 66,69% της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών μετοχών, ενώ πραγματοποίησαν το 52,5% των συναλλαγών.

ΥΦΕΣΗ. Και ενώ οι εκτιμήσεις αναφορικά με το εύρος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το 2020 κινούνται από το -5,3% του ΑΕΠ της Morgan Stanley και το -6% της HSBC έως το -7% της Scope Ratings και το εκκωφαντικό -18,6% του ΑΕΠ της UniCredit, όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν πως το 2021 η ανάπτυξη θα αναπηδήσει σε σχήμα «V» και θα είναι ανάλογη της ύφεσης της τρέχουσας χρονιάς. Η κυβέρνηση εξάλλου, που υιοθέτησε από νωρίς επιθετική στρατηγική απέναντι στον κορωνοϊό, ευελπιστεί πως η χώρα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα της, θα βγει νωρίτερα από το τούνελ και η επόμενη μέρα θα βρει την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει ταχύτερα.

Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 37 δισ. ευρώ κεφαλαιακό «μαξιλάρι», ενώ θα συμμετάσχει σε όποια από τις λύσεις ενίσχυσης των οικονομιών αποφασιστεί στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ επίσης θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 11 έως 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας, ενώ τα ελληνικά ομόλογα θα επιτρέπεται οσονούπω να λειτουργούν ως εγγυήσεις (collateral) για τις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αν μάλιστα οι συνθήκες βελτιωθούν, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ή 10ετούς ομολόγου ώστε να αντικαταστήσει και παλαιό χρέος που έχει επιτόκιο 4,5%.