Συνεχίζεται η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 1.156. Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό μεγαλώνει και η λίστα των θυμάτων, που μετρούσε έως και χθες 38 συνανθρώπους μας.

Υπό τις εξελίξεις αυτές οι επιστήμονες επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η ευλαβική τήρηση των μέτρων, εμποδίζοντας έτσι τη ραγδαία διασπορά της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, διεμήνυσε χθες ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος», δεδομένου ότι η καραντίνα θα ισχύσει έως τότε.

Ειδικότερα και όπως σημείωσε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στην καμπύλη αύξησης της νόσου, αυτή δείχνει βραδύτερο ρυθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από τις ΗΠΑ. Ομως, «η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι άνθρωποι», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Επιπρόσθετα, ο  καθηγητής επισήμανε πως το 90% των θυμάτων της επιδημίας ήταν ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, κυρίως καρδιαγγειακό.

Εως και χθες 69 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τον Σ. Τσιόδρα να σημειώνει εντούτοις ότι ένας ακόμη ασθενής που είχε εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές αποσωληνώθηκε  κερδίζοντας τη μάχη για τη ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικώς αναφέρθηκε και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, παρατείνεται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 Απριλίου. Το μέτρο αφορά στα καταστηματα που είχαν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους και δεν επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες επιχειρήσεων. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ως τις 11 Απριλίου παρατείνεται και το κλείσιμο των χώρων λατρείας για τους πιστούς ενώ οι λειτουργίες μπορούν να  μεταδίδονται διαδικτυακά από ίδιο μέσο με προσωπικό ασφαλείας. Ο Ν. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως αποφασίστηκε, επίσης, η παράταση της πλήρους καραντίνας για τα χωριά Δραγασιά και Δαμασκηνιά για μία ακόμη εβδομάδα για προληπτικούς λόγους ενώ όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη σε περιοχές της Ξάνθης, της Κομοτηνής και του Εβρου και έλαβε 165 δείγματα από κατοίκους.