Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το άμεσο άνοιγμα των κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - που αποτελεί πάγια... πληγή για το ΕΣΥ - με την κατεπείγουσα πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, το φρένο στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων ώστε να μη διαπιστωθούν τραγικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά, αλλά και η λήψη αυστηρών μέτρων στα ειδικά νοσοκομεία της χώρας (π.χ. αντικαρκινικά) είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που ξεδίπλωσε ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να οχυρωθεί αποτελεσματικά η χώρα μας.
Η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία χτύπησε τον συναγερμό και στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να τροποποιήσει το πρόγραμμά του, συγκαλώντας εκτάκτως τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή συνολικά 10 κυβερνητικών στελεχών.
Εκρινε δε απαραίτητη τη διευρυμένη σύνθεση στις πρώτες συζητήσεις με ειδικούς για την κατάρτιση «σχεδίου δράσης», με αποτέλεσμα να προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τον ειδικό της LSE.
Υπό τις εξελίξεις αυτές «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον κ. Μόσιαλο, ο οποίος ανέλυσε μία μία τις προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι το παράδειγμα της Βόρειας Ιταλίας αποδεικνύει την ανάγκη για λεπτομερή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και σημείωσε ότι «η χώρα μας κινείται τάχιστα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό. Εξίσου σημαντικό είναι να διατεθούν άμεσα τα αναγκαία κονδύλια για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».
Αναλυτικότερα, οι τοποθετήσεις του ειδικού κατά την τηλεδιάσκεψη αφορούσαν τους εξής κρίσιμους τομείς:
Αμεση συνεννόηση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε η διάδοση της πληροφορίας να είναι ψύχραιμη και τεκμηριωμένη.
Να εντοπιστούν οι champions της ενημέρωσης - π.χ. ειδικοί λοιμωξιολόγοι - που θα ενημερώνουν το κοινό. Θα πρέπει να υπάρχει σωστός χειρισμός των δημοσίων μηνυμάτων, αλλά και απόλυτη διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.
Προτεραιότητα ανεξαρτήτως κόστους η άμεση ενεργοποίηση των κλειστών κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας.
Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι παράλληλες εξαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων, δεδομένου ότι το 40% των δραστικών ουσιών των φαρμάκων παράγεται στην Κίνα, με αποτέλεσμα να κρίνεται επισφαλής η παραγωγή τους.
Ειδικές οδηγίες και αυστηρά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στα ειδικά νοσοκομεία - π.χ. αντικαρκινικά -, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί είναι υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι τραγικές σε περίπτωση διασποράς του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα και στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να είναι και η ελεγχόμενη είσοδος εντός των νοσοκομείων.
Είναι αναγκαίο να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο σε περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα σε πολυπληθείς ομάδες - π.χ. στρατόπεδα, φυλακές, κέντρα προσφύγων αλλά και κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να είναι πολλά νοσοκομεία προετοιμασμένα ανά την Ελλάδα. Το σχέδιο που είχε καταρτιστεί εκείνη την εποχή κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχές και άρα μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση υγειονομικής κρίσης.
Αμεση και συνεχής ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφενός ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι έκτακτες προσλήψεις στο ΕΣΥ θα γίνουν με διαφάνεια και αφετέρου επειδή μπορεί σε περίπτωση κρουσμάτων να ληφθούν «σκληρές» αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν περιορισμών στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις των πολιτών. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να κριθεί αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και συνεπώς θα είναι απαραίτητη η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί επάρκεια στα διαγνωστικά για την εξακρίβωση του νέου κορωνοϊού.
Σε περίπτωση κρούσματος είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί άμεσα η συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Αμυνας για τη διάθεση στρατιωτικών νοσοκομείων και υπηρεσιών Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τακτική επικοινωνία των ελληνικών φορέων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Σημειώνεται ότι μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ακολούθησε μια δεύτερη στο υπουργείο Υγείας, κατά την οποία ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους λοιμωξιολόγους, αναλύοντας σε βάθος το επιχειρησιακό σχέδιο ετοιμότητας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, σημειώνοντας ότι «το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκε από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου». Και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα που μεταξύ άλλων αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.