Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», δημιουργείται Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με στόχο να σώζονται 4 στα 4 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο. Και αυτό διότι η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποτελεί την τελευταία ελπίδα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

 Συνεπακόλουθα, με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στα παιδιά που δίνουν μάχη για το καρκίνο ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια διεθνώς.

«Οταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την «ΕΛΠΙΔΑ» τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης, του Θεού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην Ογκολογική μας Μονάδα θεραπεύονται. Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον» ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων την περασμένη Παρασκευή.

 Από την πλευρά του, ο  υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία θα στηρίξει τον αγώνα του Συλλόγου κατά του παιδικού καρκίνου.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κυτταρικές θεραπείες βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.