Οι εργαζόμενοι στις κινεζικές εταιρείες που παράγουν προστατευτικές μάσκες προσώπου εργάζονται υπερωρίες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης που προκαλείται από την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα.

Πέντε από τις 12 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μάσκας που εδρεύουν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν αρχίσει ξανά την παραγωγή μετά από παύση που είχαν κάνει για τις εορταστικές εκδηλώσεις του νέου έτους στη χώρα, όπως ανέφερε η οικονομική εφημερίδα «Business First Financial».

Στην Γκουανγκντόνγκ έχει εφαρμοστεί μια εντολή που αφορά ολόκληρη την επαρχία για να φορούν όλοι μάσκες σε δημόσιους χώρους, αλλιώς απειλούνται με πρόστιμα το ύψος των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί. Εχουν κυκλοφορήσει βίντεο από επιβάτες του μετρό που διώχνονται βίαια από το προσωπικό ασφαλείας.

Τα στατιστικά στοιχεία της Baidu, της κύριας μηχανής αναζήτησης της Κίνας, έδειξαν ότι έγιναν αναζητήσεις 2 εκατομμυρίων για τον όρο «το να μη φορά μάσκες κανείς οδηγεί σε πρόστιμο».

Τη Δευτέρα εμφανίστηκαν βίντεο που έδειχναν να υπάρχει κινητικότητα για μάσκες στην πύλη ενός εργοστασίου στο Jiujiang στην επαρχία Jiangxi.

Μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε μάσκες και σε άλλες ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα στο Hubei, στην επαρχίας όπου ξεκίνησε η επιδημία. Ρεπορτάζ της «People’s Daily» ανέφερε ότι υπήρχε έλλειψη σε μάσκες στο Νοσοκομείο Νο 7 του Wuhan.

Ο Πάτρικ Μπρόγκαν, ένας Βρετανός που βρίσκεται στο Wuhan από τις 10 Ιανουαρίου και τώρα έχει παγιδευτεί εκεί, δήλωσε ότι υπήρχαν ελλείψεις σε μάσκες εκεί, αλλά και ότι ο πατέρας της φίλης του μπόρεσε να πάρει ένα κουτί προτού εξαντληθούν οι προμήθειες.

«Χρησιμοποιούμε μάσκες καταδύσεων, αν και όποτε πρέπει να βγούμε έξω ξανά, είναι καλύτερες από τίποτα» δήλωσε ο 30χρονος που κατάγεται από το Ρέντινγκ.

Η Μεϊμέι, από το Σενζέν, που δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το πλήρες όνομά της, δήλωσε ότι προσπαθεί να παραγγείλει μάσκες από τις ΗΠΑ μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως το Amazon, για να διανείμει στους ανθρώπους σε διάφορα μέρη της Κίνας, αλλά και εκεί τα αποθέματα τελειώνουν.

Η Shenzhen Airlines έστειλε πτήση στο Wuhan με περίπου 100 άτομα ιατρικό προσωπικό και 10 τόνους ιατρικών εργαλείων την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μεϊμέι, ο οποία είναι φίλη με ένα από τα μέλη του πληρώματος καμπίνας της πτήσης αυτής. Η ζήτηση για μάσκες προσώπου και υγρό καθαρισμού χεριών έχει αυξηθεί σε όλη την περιοχή.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Τα αποθέματα των μασκών εξαντλήθηκαν γρήγορα σε καταστήματα 24ωρης εξυπηρέτησης της Ν. Κορέας, στα αεροδρόμια, στους τερματικούς σταθμούς λεωφορείων και σε άλλους κόμβους μεταφοράς. Στην Ταϊβάν, η κυβέρνηση δήλωσε ότι υπήρχαν αρκετές μάσκες και ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα για 1,88 εκατ. μάσκες προσώπου θα μπορούσε να ενισχυθεί σε 2,44 εκατ. για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης.

Η καθημερινή χρήση χειρουργικών μασκών, που κάποτε περιοριζόταν μόνο στην Ιαπωνία και σε τμήματα της Κίνας που πλήττονται από μεγάλες καταιγίδες σκόνης ή νέφους μόλυνσης, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στις Φιλιππίνες, η οποία δεν ανέφερε καμιά περίπτωση του ιού, οι πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου Taal ώθησαν πολλούς να φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την τέφρα.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους γιατρούς και το προσωπικό της να φορούν μάσκες προσώπου όταν εξετάζουν ασθενείς που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Η κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει εθνικό απόθεμα για να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν αρκετές μάσκες για όσους τις χρειάζονται.

Ο Τζιν Γουέι, ένας κινέζος φοιτητής στη Μελβούρνη, είπε στην «Guardian» ότι ο ίδιος και αρκετοί από τους φίλους του αγόρασαν μάσκες για να στείλουν στις οικογένειές τους στην Κίνα. «Είναι ακόμα δυνατό να αγοράσει κανείς τις μάσκες διαδικτυακά, αλλά σε πολλά από τα καταστήματα στην Κίνα αυτές εξαντλούνται» δήλωσε.

Ο Γουίνγκ Κουάνγκ, φοιτητής Πανεπιστημίου της Μελβούρνης από την Κίνα, δήλωσε ότι πολλά φαρμακεία στην πόλη είχαν ξεμείνει από μάσκες όταν προσπάθησε να αγοράσει την προηγούμενη εβδομάδα.