Εναν χρόνο μετά την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στο κοινοπρακτικό σχήμα της SENFLUGA, που αποτελείται από τους Διαχειριστές της Ιταλίας Snam, της Ισπανίας Enagas και του Βελγίου Fluxys, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών αντίστοιχων εταιρειών Μάρκο Αλβερά, Μαρσελίνο Ορέγα και Πασκάλ Ντε Μπικ βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ευρωπαίοι μέτοχοι του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου δείχνουν έντονη διάθεση για επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ σχεδιάζουν να δώσουν επενδυτική ορμή στην εταιρεία τους με στόχους τη μετοχική συμμετοχή του στο έργο του Σταθμού Αεροποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αλλά και στη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Τη συγκεκριμένη υποδομή το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να βγάλει σε διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Και τα δύο έργα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού στη χώρα αλλά και την αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο.

Πηγές δεν αποκλείουν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος του ΔΕΣΦΑ και στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στον «αέρα» την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων είναι η 14η Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τη συνάντηση των τριών επικεφαλής των ευρωπαίων Διαχειριστών με τον Πρωθυπουργό, πληροφορίες θέλουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης να συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Πηγές μάλιστα θέλουν σχετικό ενδιαφέρον για το έργο που υπογράφηκε πρόσφατα με διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ να εκδήλωσε η ιταλική Snam. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που «τρέχουν» τον αγωγό είναι οι ΔΕΠΑ και η επίσης ιταλική Edison.

Επιπλέον ο ΔΕΣΦΑ έχει σε εξέλιξη και επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2029, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έργων υποδομών, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις εφοδιασμού LNG στη Ρεβυθούσα για πλοία καθώς και η κατασκευή σταθμών συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν φτάνει το δίκτυο.    

Οι CEOs των τριών εταιρειών επαναβεβαίωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα εμπιστοσύνης.