Ηταν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αναδείκνυε το πρόβλημα της περιοχής της Κινέτας. «Η Κινέτα κινδυνεύει να γίνει Μάνδρα» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ, στόχος του οποίου δεν ήταν ασφαλώς να κινδυνολογήσει, αλλά να ενημερώσει το κοινό. Το ρεπορτάζ εκείνο δεν ήταν προφητικό. Ηταν βέβαιο πως η Κινέτα θα γινόταν μια μέρα Μάνδρα. Και έγινε χθες, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα όπως συνέβη με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

Ενα κράτος όμως δεν μπορεί να βασίζεται στην καλή τύχη για την προστασία των πολιτών του. Οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να μην επαναληφθεί στην Κινέτα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας η τραγωδία της Μάνδρας. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για να προλάβει το επόμενο κακό, την επόμενη φυσική καταστροφή που θα χτυπήσει την πόρτα της χώρας. Καμία δικαιολογία ως προς τούτο δεν μπορεί να σταθεί σε μια περίοδο που τα έντονα καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα, και ειδικά της απώλειας ζωών, υπάρχουν. Απαιτείται όμως εγρήγορση και επίγνωση του γεγονότος πως το κακό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η χθεσινή πλημμύρα στην Κινέτα δεν είναι μία ακόμη προφητεία. Είναι η περίτρανη απόδειξη.