«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε το no deal και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία» δήλωσε στα «ΝΕΑ» η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Νταϊάν Αμποτ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι Εργατικοί «θα νικήσουν τους Τόρις» όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να προκηρύξει, αμέσως μετά, δημοψήφισμα για το Brexit.

Η 66χρονη Αμποτ είναι μέλος της ηγετικής ομάδας των Εργατικών και μία εκ των πιο στενών συνεργατών του Κόρμπιν. Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο αρχηγός του κόμματός της εμφανιζόταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έτοιμος να καταψηφίσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, οδηγώντας τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές – όπως ακριβώς ζητούσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών, κατάφεραν να μεταπείσουν τον Κόρμπιν, πείθοντάς τον ότι οι εκλογές τον Οκτώβριο είναι μια παγίδα που έχει στήσει ο Τζόνσον προκειμένου (εφόσον τις κερδίσει) να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τελικά, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν αφού πρώτα εξασφαλιστεί η (νέα) αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε το άτακτο Brexit», μου λέει η Αμποτ – η πρώτη μαύρη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Βρετανίας – όταν τη συναντώ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ λίγο πριν αρχίσει μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία ακτιβιστών των Εργατικών, των Πρασίνων και οργανώσεων αριστεριστών κατά του «πραξικοπήματος Τζόνσον» (εννοούσαν την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής για πέντε εβδομάδες). «Είναι απαράδεκτο ένας πρωθυπουργός να κλείνει το Κοινοβούλιο επειδή δεν τον βολεύει να ακούσει τι λένε οι βουλευτές», τονίζει η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών.

Της ζητάω να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Τζόνσον θα παραβιάσει τον νόμο και θα προχωρήσει ανενόχλητος στο no deal. «Θα ήταν σοκαριστικό εάν ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να παραβεί τον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία» σημειώνει, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. «Εάν δεν τον εμπιστεύεται ο ίδιος του ο αδελφός, γιατί να τον εμπιστευθούμε εμείς;» διερωτάται, αναφερόμενη στην πρόσφατη παραίτηση του αδελφού του πρωθυπουργού Τζο Τζόνσον από την κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις. Σε πείσμα του Μπόρις, οι εκλογές φαίνεται ότι δεν θα γίνουν τον Οκτώβριο. «Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι κάλπες είναι κοντά (σ.σ.: πολλοί εκτιμούν ότι θα διεξαχθούν προς το τέλος του Νοεμβρίου) και εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι» υποστηρίζει η Αμποτ. Εκτιμάτε ότι θα τις κερδίσουν οι Εργατικοί; τη ρωτάω. «Οπως σας είπα, είμαστε πανέτοιμοι για τις εκλογές. Θα τις κερδίσουμε». Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν συμφωνούν μαζί της: οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν στους Τόρις προβάδισμα έως 14 μονάδων. Ο Τζόνσον, βλέπετε, με την ακραία ρητορική του, «κλέβει» ψήφους από το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ αντίθετα η αμφιθυμία των Εργατικών απέναντι στο Brexit (είναι κατά του no deal και υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά όχι ανοικτά υπέρ του Remain) δεν τους καθιστά ελκυστικούς ούτε στους Brexiteers ούτε σε όλους τους Remainers.

Ρωτάω την Αμποτ για το δεύτερο δημοψήφισμα. Τελικά, το στηρίζετε με την καρδιά σας; «Το Εργατικό Κόμμα έχει πει με σαφήνεια ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν», τονίζει. Το κόμμα της έχει δεσμευθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα ακόμη κι αν γίνει κυβέρνηση και διαπραγματευθεί δική του συμφωνία με την ΕΕ. Ο Κόρμπιν, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ταχθεί ή όχι υπέρ του Remain. Θα υποστηρίξουν οι Εργατικοί την παραμονή στην ΕΕ σε κάθε περίπτωση; «Το θέμα πρέπει να κριθεί από τους πολίτες» επαναλαμβάνει η Αμποτ, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως. Τον περασμένο μήνα, πάντως, είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του Remain (όπως και ο έτερος στενός σύμμαχος του Κόρμπιν, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ), σε αντίθεση με τον αρχηγό της.

Την ώρα της συνέντευξης, σε απόσταση λίγων μέτρων από την πρωθυπουργική κατοικία, ακροδεξιοί που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση προπηλάκισαν την Αμποτ. Ενας από αυτούς κρατούσε μια αυτοσχέδια κρεμάλα με τη σημαία της ΕΕ στην αγχόνη. Λίγο αργότερα, μιλώντας στη δική της εκδήλωση, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «φασίστες». Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, δεκάδες μέλη εθνικιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων αποκαλούσαν «προδότες» τους αριστερούς διαδηλωτές και έβριζαν τους αστυνομικούς που επιχειρούσαν να τους κρατήσουν σε απόσταση. Στο τέλος της ομιλίας της, η Αμποτ αποχώρησε συνοδεία αστυνομικών, καθώς οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ φοβήθηκαν ότι οι ακροδεξιοί θα επιχειρούσαν να της επιτεθούν. Μάλλον το Brexit έχει αρχίσει να γίνεται πολύ τοξικό…