Οι ευρωπαίοι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλον αρνούνται τις προτάσεις που κάνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή κάποιων όρων και η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια λύση για συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες ότι η επιστολή που έλαβε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν περιλαμβάνει καμία ρεαλιστική εναλλακτική ως προς τη δικλίδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, το αποκαλούμενο backstop. «To backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση» ανέφερε ο Τουσκ στο Twitter απαντώντας στην επιστολή με την οποία ο Τζόνσον πρότεινε στην ΕΕ να αφαιρέσει από τη συμφωνία το backstop. «Αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές, στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται» ανέφερε ο Τουσκ.

Στο θέμα παρενέβη και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει «πρακτικές» λύσεις για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας μετά το Brexit, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα τεθεί και πάλι προς συζήτηση η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε ότι τόσο το Λονδίνο όσο και το μπλοκ υποδεικνύουν το backstop ως τον μοναδικό τρόπο να αποφευχθούν εκ νέου οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδίας στη μετά Brexit εποχή. «Η επιστολή δεν παρέχει μια νόμιμη λειτουργική λύση για την αποφυγή της επιστροφής σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας. Η θέση μας αναφορικά με το backstop είναι γνωστή… Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, θέλοντας να τονίσουν πως δεν μετακινούνται από την ήδη υπάρχουσα συμφωνία, μεταφέρουν και προσωπικά στον Μπόρις Τζόνσον την άποψή τους. Ο Αντι Ρίνε, πρωθυπουργός της Φινλανδίας που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, διεμήνυσε στον βρετανό ομόλογό του ότι η ΕΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία για Brexit.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόνσον θέλει να δείχνει χαλαρός. Η ΕΕ είναι «λίγο αρνητική» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, δήλωσε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός. «Αυτή τη στιγμή είναι αλήθεια πως οι φίλοι και εταίροι είναι λίγο αρνητικοί» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ομως πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικά η αίσθηση πως κάτι πρέπει να γίνει με το backstop. Νομίζουμε ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να βγάλουμε το backstop και τότε… στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου… που θα ξεκινήσουν μετά τις 31 Οκτωβρίου, θα εξετάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε ανεμπόδιστα το εμπόριο στα βορειοϊρλανδικά σύνορα».

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ακόμα και εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε μάχη μέσα στο Κοινοβούλιο, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών θέλει να μπλοκάρει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το γεγονός πως η ΕΕ πιστεύει ακόμα ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να επιτύχει το μπλοκάρισμα, περιορίζει την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξόδου που είχε κλείσει η προκάτοχός του Τερίζα Μέι.