Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η επιδείνωση της οικονομικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που αντανακλούν την πολιτική επιρροή και την άσκηση πιέσεων από τους πλουσίους. Υπάρχει ένα αυτοσυντηρούμενο μοτίβο υψηλών κερδών, χαμηλών επενδύσεων και αυξανόμενης ανισότητας - που απειλούν όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.
Είναι παραπλανητικό να θεωρούμε ότι το αυξανόμενο κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος δείχνει μια γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις τάσεις είναι η λεγόμενη ανισότητα των αγορών, δηλαδή η κατανομή του εισοδήματος πριν από τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες. Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ προσπαθούν συνεχώς να μετριάσουν τις ανισότητες μέσω του φορολογικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ανισότητας να είναι πλέον χαμηλότερα.
Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική είναι ένας περίπλοκος και ολοένα και πιο αναποτελεσματικός τρόπος μείωσης των ανισοτήτων, διότι σήμερα στηρίζεται λιγότερο στην προοδευτική φορολογία και περισσότερο στις δαπάνες που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Για παράδειγμα, οι δαπάνες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινωνική προστασία, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση αντιπροσωπεύουν σήμερα τα δύο τρίτα των δημόσιων δαπανών, αλλά χρηματοδοτούνται από φορολογικές πολιτικές που επιτρέπουν στις πλούσιες και μεγάλες εταιρείες να επιβαρύνουν τις μεσαίες τάξεις και αυξάνουν ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος.
Η αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την εξουσία που έχουν στη χάραξη φορολογικής πολιτικής, να αναλάβουν δράση ώστε να διοχετευτούν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια σε παραγωγικές δαπάνες και να αυξήσουν το ποσό των δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την προοδευτική φορολογία. Εάν οι φορείς χάραξης πολιτικής αποτύχουν να βρουν μια λύση που θα είναι ανάλογη με το πρόβλημα, οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι, με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ. Ποιος θα αντιμετωπίσει τότε το πρόβλημα;
Η Τζαϊάτι Γκος είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Jawaharal Nehru University στο Νέο Δελχί, εκτελεστική γραμματέας της International Development Economics Associates και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Αναθεώρηση της Διεθνούς Φορολογίας Επιχειρήσεων - Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation