Το σχέδιο των βασικών προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας περιλαμβάνει και βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το υπουργείο Αμυνας προσανατολίζεται σε αλλαγές με στόχο να επιλύσει χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τα προσωπικό του Στρατού αλλά και τις οικογένειές τους. Με το ισχύον καθεστώς μεταθέσεων πολλά στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο – κυρίως ΕΠΟΠ – μοριοδοτούνται μεν αλλά μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν επιθυμούν να πάρουν μετάθεση να μη διαθέτουν τα απαιτούμενα μόρια και συνακόλουθα να παραμένουν για χρόνια στην ίδια μονάδα ακριτικών περιοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.  

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στελέχη που είχαν «εγκλωβιστεί» σε μονάδες του Εβρου ή του Αιγαίου ακόμη και για 10 χρόνια. Ηθελαν δηλαδή να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές αλλά δεν μπορούσαν, ακριβώς εξαιτίας του ισχύοντος συστήματος μοριοδότησης. Πέρυσι το καλοκαίρι, μάλιστα, περίπου 200 ΕΠΟΠ που ήταν «εγκλωβισμένοι» σε παραμεθόριες μονάδες μετακινήθηκαν εκεί όπου επιθυμούσαν, αλλά μόνο κατόπιν παρέμβασης που έγινε από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν υφυπουργό Αλκ. Στεφανή. Ακριβώς, τέτοιου είδους «αδικίες» επιδιώκει να διορθώσει το νέο σύστημα που εξετάζεται από το υπουργείο. Βασική στόχευση είναι οι αλλαγές να δώσουν «ανάσα» και να βοηθήσουν τα στελέχη που έχουν υπηρετήσει και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε ακριτικές περιοχές, αλλά ταυτόχρονα και να τονώσει το ηθικό τους. Αλλωστε τόσο ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός Αλκ. Στεφανής – που γνωρίζει το πρόβλημα από πρώτο χέρι – από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν τόνισαν ότι θέλουν να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνοντας σεβασμό στο έργο του.