Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Σεισμό» στους πολιτιστικούς κύκλους του Λονδίνου προκαλεί η είδηση της αιφνίδιας παραίτησης της Αχντάφ Σουέιφ από τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου. Η πολυβραβευμένη λογοτέχνης παραιτήθηκε από τη θέση τής επιτρόπου του Μουσείου καταγγέλλοντας την πολιτική του ιδρύματος σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών την άρνηση επιστροφής έργων τέχνης - συμπεριλαμβανομένων των Γλυπτών του Παρθενώνα - στις χώρες από τις οποίες αφαιρέθηκαν. Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», η Σουέιφ διαφώνησε ανοικτά με την επιμονή του ιδρύματος να μην εξετάζει το ενδεχόμενο επαναπατρισμού εκθεμάτων, καλώντας το Βρετανικό Μουσείο να προσέλθει σε διάλογο με όσους διεκδικούν την επιστροφή αντικειμένων που βρίσκονται στη συλλογή του. «Πιστεύω ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να μετάσχει το Βρετανικό Μουσείο σε ανοικτές, ειλικρινείς και διαφανείς συζητήσεις με όλους όσοι θεωρούν ότι έχουν αξιώσεις για αντικείμενα που έχει στην κατοχή του» είπε στα «ΝΕΑ» η αιγύπτια συγγραφέας και ακτιβίστρια, απαντώντας στην ερώτηση εάν το Μουσείο πρέπει να ανοίξει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ερωτώμενη εάν η ίδια τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, η Σουέιφ είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα πιο συγκεκριμένα», προσθέτοντας όμως ότι «όλες αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση».
Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου παραιτείται επειδή διαφωνεί με την πολιτική του ιδρύματος σε θέματα, μεταξύ άλλων, επαναπατρισμού εκθεμάτων. Στην επιστολή παραίτησής της, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «London Review of Books», η Σουέιφ επισημαίνει: «Τον Νοέμβριο του 2018, μια γαλλική έκθεση που παρήγγειλε ο πρόεδρος Μακρόν συνέστησε τον καθολικό επαναπατρισμό των λεηλατημένων αφρικανικών έργων τέχνης. Εκτοτε άνοιξε μια συζήτηση για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. (...) Το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι γέννημα - θρέμμα της αυτοκρατορίας και της αποικιοκρατίας, έχει μπει στο μικροσκόπιο. Και όμως, δεν μιλάει».
Η 69χρονη συγγραφέας καταφέρεται, επίσης, εναντίον της χρηματοδότησης του Μουσείου από την πετρελαϊκή εταιρεία BP. Οταν έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο και στον διευθυντή του Μουσείου, εξεπλάγη από το «πόσο λίγο φαίνεται να τους ενοχλεί, ακόμη και τώρα που οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος διοργανώνουν όλο και πιο μεγάλες και πιο δημιουργικές διαδηλώσεις μέσα στο Μουσείο». Η παραίτησή της έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του διευθυντή του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ ότι το ίδρυμα δεν πρόκειται να κόψει τους δεσμούς του με την BP. Η Σουέιφ δεν παραλείπει να επαινέσει τους επιμελητές του Μουσείου που είναι «από τους καλύτερους στον χώρο», καταγγέλλοντας όμως την «ακινησία» του ιδρύματος σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες και η αποικιοκρατία «που είναι κρίσιμα για τους ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν τη βασική του έννοια: τους νέους και τους λιγότερο προνομιούχους». Η γεννημένη στο Κάιρο Σουέιφ εξελέγη το 2012 ως μία από τους 23 επιτρόπους (trustees) του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι αποτελούν το ανώτατο διοικητικό όργανο του ιδρύματος. Η θητεία της επρόκειτο να λήξει το 2020.
«Οι επίτροποι εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Αχντάφ Σουέιφ να παραιτηθεί από το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε πολύτιμη φωνή από το 2012. Η συμβολή της σε όλες τις προσπάθειες και τις συζητήσεις του Συμβουλίου ήταν σημαντική. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εμβάθυνση της σχέσης του Μουσείου με την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή ευρύτερα, καθώς και με ακροατήρια και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου.
«Η έννοια της συνεργασίας υπερβαίνει οποιοδήποτε ίδρυμα ή άτομο. Είναι πολιτισμός. Το Βρετανικό Μουσείο μιλά για συνεργασία, αλλά κωφεύει στις εκκλήσεις της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρά το γεγονός ότι το εξαίσιο Μουσείο Ακρόπολης έγινε ήδη 10 ετών» τόνισε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν. «Χαιρετίζουμε την παραίτηση της Αχντάφ Σουέιφ λόγω της ακινησίας του Μουσείου σε κρίσιμα θέματα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν το Μουσείο θέλει να θεωρείται ένα ίδρυμα με τεράστια και θετική παγκόσμια επιρροή, πρέπει να επανορθώσει παλιά λάθη, προσερχόμενο στον διάλογο για την επανένωση των Γλυπτών» πρόσθεσε η διεθνούς φήμης σαιξπηρική ηθοποιός.
Η Σουέιφ είναι συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Ο χάρτης της αγάπης», το οποίο ήταν υποψήφιο το 1999 για το βραβείο Μπούκερ και έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες. Είναι διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Μαχμούντ Νταρουίς (Ραμάλα) και το 2012 της απονεμήθηκαν τα βραβεία Κωνσταντίνος Καβάφης (Κάιρο / Αθήνα) και Μετρόπολις Μπλε (Μόντρεαλ). Εχει ιδρύσει το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Παλαιστίνης PalFest.