Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις αλλά και οι μειώσεις φόρων που θα ακολουθήσουν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα μπορούν μόνο να χαιρετιστούν ως μέτρα ανακούφισης για εκείνο το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που σήκωσε τεράστιο φορολογικό βάρος. Πρόκειται για ελαφρύνσεις που έχει ανάγκη η οικονομία προκειμένου να κινηθεί με ταχείς και όχι αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ανάσες αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για μην περιπέσει η οικονομία σε τέλμα μετά την κρίση.

Η ανάταξη της οικονομίας χρειάζεται βέβαια και άλλα εργαλεία για να ολοκληρωθεί. Χρειάζεται, κατ’ αρχάς, ένα σταθερό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπως έχουν δεσμευτεί πολλές κυβερνήσεις ότι θα υιοθετήσουν, για να αποτύχουν τελικά η μία μετά την άλλη στην εκπλήρωση της δέσμευσής τους. Θα χρειαστούν και κίνητρα για να επαναπατριστούν οι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες με καλύτερο φορολογικό περιβάλλον. Αλλά θα χρειαστεί και ένα κράτος που θα είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες όσο συνεπείς απαιτεί να είναι απέναντί του κι εκείνοι.

Παθογένειες ετών δεν είναι ασφαλώς δυνατόν να εξαλειφθούν σε μικρό διάστημα και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση ωστόσο οφείλει να δώσει το στίγμα των προθέσεών της με έναν τρόπο που θα πείσει και τους εταίρους και τους επενδυτές. Η ανάταξη περνάει και από την πειθώ.