Το 2015, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ήταν υποψήφιος στην Αχαΐα – όμως αυτή τη φορά δίνει την εκλογική μάχη στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας. «Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, καθιστώντας το τη δύναμη σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση» επισημαίνει, τονίζοντας πως «με την ψήφο τους στο Κίνημα Αλλαγής οι πολίτες ξέρουν ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε περιπέτειες, ούτε θα κλυδωνιστεί από ακυβερνησία». Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; «Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει με τα εθνικά συμφέροντα, ούτε πειραματίζεται με την κατάρρευση της οικονομίας και με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική» σχολιάζει. «Εμείς θέλουμε με τη θετική μας στάση ή την ανοχή μας την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα».

Σε αυτές τις εκλογές αλλάζετε περιφέρεια. Σε τι διαφέρει ο Νότιος Τομέας της Αθήνας από την Πάτρα;

Ο Νότιος Τομέας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και τα ποσοστά σε αυτή κάθε κόμματος επηρεάζουν άμεσα και σημαντικά το γενικό εκλογικό ποσοστό του. Στα νότια έχουν υπάρξει τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μεγαλύτερες  καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά έργα και στις επενδύσεις, επιτείνοντας την ανεργία, την παγίδα της φτώχειας, την ανασφάλεια και τις κοινωνικές ανισότητες, ιδιαίτερα εις βάρος των νέων. Γνωρίζω καλά την περιοχή, τα προβλήματά της και τις μεγάλες δυνατότητές της, γιατί εκεί διαμένω χρόνια. Είναι επίσης σημαντικό ότι μετά την κατάτμηση της αχανούς Β’ Αθήνας, οι πολίτες του Νότιου Τομέα θέλουν για πρώτη φορά να διαμορφώσουν μια δυνατή σχέση εκπροσώπησης με τους βουλευτές που θα εκλέξουν. Αυτή τη σχέση θα υπηρετήσω και γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη τους και την προτίμησή τους.

Ποια κύρια ζητήματα θα απασχολήσουν την επόμενη Βουλή; Και σε ποια απαιτείται συναίνεση;

Το μεγάλο στοίχημα είναι ανάπτυξη της οικονομίας και η προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα βάζει τέλος στη φοροαφαίμαξη της μεσαίας τάξης, των οικονομικά ασθενέστερων και των συνταξιούχων, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Είναι επίσης απόλυτης προτεραιότητας η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η κατοχύρωση της ασφάλειας ως δικαιώματος του πολίτη. Εκεί όμως που απαιτείται ευρύτερη συναίνεση, στην οποία θα συμβάλουμε με τις θέσεις και πολιτικές μας, είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων, η κατάργηση της απλής αναλογικής στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η θωράκιση των θεσμών και η προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης, που τόσο κακοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Σε αυτά χρειάζεται να συνεννοηθούμε για να υπάρξει μια ομαλή έξοδος της χώρας από την κρίση.

Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση; Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής και να ενισχύσουν σημαντικά τα ποσοστά του, καθιστώντας το τη δύναμη σταθερότητας για την έξοδο από την κρίση. Τους ζητούμε να επιβεβαιώσουν στις εθνικές εκλογές τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοκιμασία των πολιτικών του επιλέγοντας ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή ως υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Εμείς αποδείξαμε διαχρονικά και με μεγάλο πολιτικό κόστος ότι υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας Με την ψήφο τους στο Κίνημα Αλλαγής οι πολίτες ξέρουν ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε περιπέτειες, δεν θα δοκιμαστεί από τους διχαστικούς και αλλοπρόσαλλους πολιτικούς εκβιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα κλυδωνιστεί από ακυβερνησία. Αντίθετα, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η προοδευτική δύναμη αλλαγής και σταθερότητας που θα αναδείξει την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου αναγέννησης της χώρας. Για να πετύχει αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων μας, η συσπείρωση  και η ενότητα του χώρου μας.

Η διαβλεπόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα στον προοδευτικό χώρο; Πώς μπορείτε να προσεγγίσετε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας θα αποκαλύψει τα πολιτικά αδιέξοδά του, τις επίπλαστες «προοδευτικές» συμμαχίες με διάφορους πρόθυμους περιφερόμενους από την Ακρα δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά των πολιτικών ανταλλαγμάτων και θα αντιμετωπίσει την εσωτερική αμφισβήτηση των πολιτικών του. Θα απομονωθεί πολιτικά εξαιτίας ιδιαίτερα της απαξίωσης, της εξαπάτησης και της εγκατάλειψης που έδειξαν στους πολίτες τεσσεράμισι χρόνια τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απολογηθεί για την κακοποίηση των θεσμών, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών στα εθνικά συμφέροντα. Από την πλευρά μας θα αναδείξουμε τις θέσεις που υπερασπιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, θέσεις και πολιτικές προοδευτικές, πατριωτικές, υπεύθυνες. Κυρίως όμως θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες για το σχέδιό μας να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και τον διχασμό και να κερδίσουμε το μέλλον της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς. Αυτός ήταν διαχρονικά ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης και αυτόν εκφράζουμε εμείς.

Λέτε πως το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη». Επί της ουσίας τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που περιέγραψα ξεκάθαρα παραπάνω: συμπράξεις με διαφανείς όρους με το πρώτο κόμμα αν δεν διαθέτει αυτοδυναμία (γιατί διαφορετικά θα υπάρχει κυβέρνηση) στα μείζονα θέματα, όπως αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της αποκατάστασης του κύρους της Δικαιοσύνης και της προστασίας των θεσμών. Το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη» γιατί απλούστατα δεν παίζει με τα εθνικά συμφέροντα, ούτε πειραματίζεται με την κατάρρευση της οικονομίας και με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε με την ελπίδα ακριβώς να υπάρξει ακυβερνησία. Εμείς θέλουμε με τη θετική μας στάση ή την ανοχή μας την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, στην ομαλή λειτουργία των θεσμών για να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα στο μέλλον με σταθερότητα και προόδο. Η χώρα θα σταθεί όρθια με τη δική μας στήριξη και συμβολή και οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς γι’ αυτό.