Δεν ήταν οι λίγοι, αλλά οι πολλοί που σήκωσαν το βάρος της δευτερογενούς κρίσης την οποία προκάλεσε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κρίση. Ηταν οι πολλοί που κλήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα για τους πειραματισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι οποίοι κατέληξαν στην ταπεινωτική υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου. Και ήταν οι πολλοί που υπέστησαν μια πραγματική φορολογική αφαίμαξη όχι μόνο για να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά και την πελατειακή πολιτική της.

Είναι απολύτως λογικό αυτοί οι πολλοί να γυρνούν την πλάτη σε μια κυβέρνηση που πρώτα τους ενέπαιξε και στη συνέχεια αφαίμαξε. Οι πολλοί, αυτοί που αποτελούν τη μεσαία τάξη, πήραν την εκδίκησή τους στις κάλπες. Την πήραν επειδή αυτή ήταν μια κυβέρνηση που επιχείρησε να κάνει τους πολλούς λιγότερους, να συρρικνώσει δηλαδή τη μεσαία τάξη, στοχευμένα και μεθοδευμένα. Αυτός ο στόχος και αυτή μεθόδευση δεν είναι προϊόν εκτιμήσεων. Ομολογήθηκε ανοικτά στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Ο στόχος κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι πολλοί να γίνονται περισσότεροι με την είσοδο στη μεσαία τάξη ατόμων που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη χωρίς να προσφέρει τίποτε περισσότερο στα ασθενέστερα στρώματα από επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η καταδίκη της κυβέρνησης απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα έδειξε ποια είναι η αποτελεσματικότητα τέτοιων σχεδίων.