Περιμένουν από

τις Βρυξέλλες να πατήσουν γκάζι

Σε επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των σχεδίων υποβοήθησης του κλάδου μετά τις ευρωεκλογές ευελπιστούν οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Παρότι λένε δημοσίως ότι δεν τα χρειάζονται απαραίτητα για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, θα κοιμόντουσαν πολύ πιο ήσυχοι αν τα είχαν στη διάθεσή τους. Εστω και για back up.  Υποτίθεται ότι το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων του ΤΧΣ θα είχε πάρει το πράσινο φως από την DGComp το Μάιο, αλλά η διαδικασία, μου λένε από τις Βρυξέλλες, κινείται με αργούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το θέμα να σκάλωσε και με τις παροχές της κυβέρνησης και την αντίδραση των θεσμών που αναμένεται μετά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Βλέπετε στο παρελθόν οι Ευρωπαίοι έχουν καεί με τις προεκλογικές παρεμβάσεις τους, π.χ. στο δημοψήφισμα του 2015, και ενδεχομένως να περιμένουν τις κάλπες πριν τραβήξουν το αυτί στην ελληνική κυβέρνηση.

Με αυτά και με αυτά, πάντως, αναγκαστικά καθυστερεί και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου μπορούν να μεταφερθούν έως 40 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού. Κι αυτό διότι από ό,τι φαίνεται, η προώθησή του θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του πλάνου του ΤΧΣ.

Ο λογαριασμός

της «13ης σύνταξης»

Στα 971 εκατ. ευρώ έφθασε τελικά ο λογαριασμός και κατά συνέπεια η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό από την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης». Αρχικά η κυβέρνηση έλεγε ότι θα δώσει 800 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα του 2019 το οποίο η ίδια έχει υπολογίσει ότι θα ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ, στη συνέχεια το ποσό αυτό ανέβηκε στα 830 εκατ. ευρώ. Με δύο αποφάσεις της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφης Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζεται το τοπίο. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη χορήγηση του προεκλογικού επιδόματος επιχορηγείται με το ποσό των 971 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με την εξαιρετικά επείγουσα πρώτη απόφαση της κ. Αχτσιόγλου «εγκρίνουμε τη διάθεση ποσού ύψους 806 εκατ. ευρώ σε βάρος πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οικονομικού έτους 2019… καθώς και την έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος στο όνομα του ΕΦΚΑ με ΑΦΜ 997072577 για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους πλην Δημοσίου για το έτος 2019, σύμφωνα με τη συνημμένη κατάσταση».

Οσον αφορά την καταβολή της «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους του Δημοσίου το αντίστοιχο ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται ο ΕΦΚΑ είναι της τάξης των 165 εκατ. ευρώ. Και κάπως έτσι ο λογαριασμός της «13ης σύνταξης» ανέβηκε στα 971 εκατ. ευρώ. Βέβαια ένα μέρος του ποσού αυτού έχει γυρίσει πίσω στα κρατικά ταμεία μέσω των κρατήσεων φόρου εισοδήματος και εισφοράς υπέρ υγείας. Τις κρατήσεις αυτές, δεν είχαν υπολογίσει οι συνταξιούχοι οι οποίοι απογοητεύτηκαν όταν είδαν τα χρήματα της «13ης σύνταξης» που έδειχνε η οθόνη του ATM…

Κινητοποιήσεις

στη ΛΑΡΚΟ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι της πολύπαθης βιομηχανίας παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ. Οπως πληροφορούμαστε, το σωματείο αντιτίθεται στην προτεινόμενη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία μάλλον φέρνει «ψαλίδι» σε μισθούς κι επιδόματα των εργαζομένων. Οι τελευταίοι ζητούν επίσης ουσιαστικά την εξομοίωση μισθών για 250 εργαζομένους οι οποίοι είχαν προσληφθεί το 2010 αλλά δεν ήταν στο ίδιο μισθολογικό κόστος με τους υπολοίπους όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το σωματείο ζητά και τις προσλήψεις όλων των εργολαβικών εργαζομένων.  

Για τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων και την πληθώρα ρουσφετολογικών προσλήψεων στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγελθεί και γραφτεί πολλά κι επισήμως από βουλευτές των κομμάτων.  

Η πραγματικότητα, πάντως, πέρα και έξω από τις όποιες διεκδικήσεις των εργαζομένων που μπορεί να έχουν και δίκαιη βάση είναι η εξής: Η βιομηχανία βουλιάζει όλο και πιο πολύ στις ζημιές και τα περιθώρια διάσωσής της μετά και την καταδίκη της χώρας για τη χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ είναι ελάχιστα…

Φιλόδοξο

σχέδιο

Τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης η οποία θα μπορεί να «στεγάσει» ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να αποκτήσουν επαφή on line με πελάτες του εξωτερικού εξετάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Το σχέδιο, το οποίο είναι βεβαίως αρκετά φιλόδοξο, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο αν υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα δώσει λύσεις σε αρκετές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τις ξένες αγορές. Τα χρήματα για το στήσιμο της πλατφόρμας μπορούν να εξασφαλιστούν απο προγράμματα του ΕΣΠΑ, λένε όσοι μελετούν το έργο, ενώ οι επιχειρήσεις που θα εγγραφούν θα αναλάβουν και εκείνες να πληρώσουν ένα τίμημα για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες οι οποίες από ό,τι πληροφορούμαστε λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες λείπουν από την ελληνική αγορά. Ομως αφού μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, η προσπάθεια αυτή, αλλά και πολλές άλλες, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στα ελληνικά προϊόντα.