Είναι πλέον φανερό. Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτό συνέβη επειδή κυβέρνησε όπως αντιπολιτεύτηκε: ψευδόμενο και αυτοδιαψευδόμενο. Αντιπολιτεύτηκε και κυβέρνησε αποκρύπτοντας την αλήθεια από τους πολίτες και υποσχόμενο κάθε φορά ότι θα δώσει πολλά. Οχι μόνο δεν έδωσε, αλλά πήρε. Κι όταν έδωσε, έδωσε πολύ λιγότερα.

Είναι αυτό ακριβώς που συνέβη με την υποτιθέμενη «13η σύνταξη». Η κυβέρνηση πήρε πολλά από πολλούς. Υποσχέθηκε ότι θα δώσει κάτι σε κάποιους. Τελικά όμως αυτό το κάτι ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που είχε υποσχεθεί. Εφτασε έτσι στο σημείο να εμπαίξει για μερικές ημέρες και μόνο μια κατηγορία πολιτών και μάλιστα εκείνη την κατηγορία στην οποία όλοι μας οφείλουμε τον απόλυτο σεβασμό. Ενέπαιξε τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν στα ΑΤΜ αποδεικνύουν ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους περίμεναν το προεκλογικό επίδομα για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες. Από τις ουρές αποδείχθηκε πως η «13η σύνταξη» ήταν ζωτικής σημασίας. Γιατί θα έπρεπε η κυβέρνηση να προσφέρει την ψυχρολουσία ενός επιδόματος κουρεμένου από φόρους και εισφορές; Γιατί δεν ανακοίνωσε τα πραγματικά ποσά στους δικαιούχους;

Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί. Οφείλει τουλάχιστον μια συγγνώμη στους συνταξιούχους όχι μόνο για την ψήφο που επιχείρησε να υφαρπάξει από αυτούς, αλλά και για την απογοήτευση που τους προσέφερε.