Το συμπέρασμα των ειδικών του ΟΗΕ στην έκθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είναι σαφέστατο: η καταστροφή του πλανήτη θα γίνει αναπόφευκτη εάν δεν αλλάξουμε τα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Επίσης αυτονόητο είναι το συμπέρασμα πως δεν μπορεί να κάνουν λάθος 145 επιστήμονες από 59 χώρες και να έχουν το δίκιο με το μέρος τους οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται δυστυχώς και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων είναι η καταστροφή των επισιτιστικών πόρων, της διατροφικής ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας της ζωής παγκοσμίως, θα πρέπει να ηχήσουν σαν ένας συναγερμός που θα οδηγήσει στην άμεση ανάληψη δράσης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στο εξής θα είναι εγκληματική.

Θα έσφαλλε εάν πίστευε κανείς πως η δράση αυτή αφορά μόνο τις μεγάλες οικονομίες που ευθύνονται κατεξοχήν για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Δράση δεν σημαίνει μόνο λήψη μέτρων, αλλά και πίεση για τη λήψη μέτρων. Κυβερνήσεις και κοινωνία των πολιτών έχουν λόγο σε έναν πλανήτη που έχει γίνει πια παγκόσμιο χωριό. Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο τους βασικούς υπαίτιους. Μας αφορά όλους επειδή κανένας δεν θα είναι αλώβητος απέναντι στην επερχόμενη καταστροφή. Κανένας από αυτήν και κανένας από τις επόμενες γενιές.