Δεν είναι λίγες οι φορές που το πολιτικό σύστημα αναλώνεται σε ανούσιους διαξιφισμούς. Αντίθετα, τείνει να γίνει ο κανόνας την ίδια ώρα που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενα από αυτά, και μάλιστα υπαρξιακού χαρακτήρα, είναι το δημογραφικό: όχι μόνο ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά επιπλέον ο μισός συντηρεί τον άλλον μισό. Οπως μάλιστα επισημαίνεται σε έρευνα του ΙΟΒΕ, η αναλογία αυτή εμφανίζει αυξητικές τάσεις, γεγονός που προμηνύει έντονες πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το δημογραφικό χαρακτηρίζεται ως «βόμβα» όχι μόνο για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων και του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Κι αυτό ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η βόμβα αυτή είναι αδύνατον να απενεργοποιηθεί άμεσα και πως θα χρειαστεί δουλειά χρόνων για να υπάρξει αποτέλεσμα σε βάθος δεκαετιών. Είναι απολύτως λογικό: ένας πληθυσμός που γερνάει δεν μπορεί να γίνει και πάλι νέος από τη μία ημέρα στην άλλη.

Είναι σαφές πως το δημογραφικό θα πρέπει στο εξής να βρεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων και αυτής της κυβέρνησης και των επόμενων που θα ακολουθήσουν. Θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από χθες. Γιατί μπορεί το πολιτικό σύστημα να ομφαλοσκοπεί. Αλλά ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα. Και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, η βόμβα θα εκραγεί.