Ηταν μόλις πριν από τρεις ημέρες όταν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε πως «το κράτος δίνει σήμα μηδενικής ανοχής» απέναντι στην οργάνωση Ρουβίκωνας. Και ήταν μόλις πριν από μία όταν η οργάνωση έδωσε το σήμα της δικής της μηδενιστικής πρακτικής με την επίθεση σε πολυκατάστημα της οδού Πειραιώς. Επιμένει άραγε η υφυπουργός στη δήλωσή της; Επιτρέπει η μηδενική της ανοχή πράξεις βίας όχι μόνο εις βάρος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, αλλά και εις βάρος διπλωματικών αντιπροσωπειών ξένων χωρών;

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει γίνει στόχος ειρωνικών σχολίων από μέλη της οργάνωσης. Δεν υπάρχει λόγος να ρίχνει νερό στον μύλο τους. Αντίθετα, υπάρχει λόγος να εργαστεί με την ενδεχομένως πιο φειδωλή, αλλά εξίσου αναποτελεσματική πολιτική της προϊσταμένη και τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας για την πάταξη ενός φαινομένου που και την κοινωνική ειρήνη διαταράσσει και τη χώρα εκθέτει διεθνώς. Τα εργαλεία για την πάταξη του φαινομένου δεν λείπουν. Αλλά η βούληση, από την άλλη, δεν μπορεί να εκτονώνεται σε άνευ περιεχομένου δηλώσεις.

Η ελληνική κοινωνία, όπως και όλες οι κοινωνίες του κόσμου, έχει πλείστα όσα προβλήματα. Τίποτε όμως δεν δικαιολογεί την άσκηση βίας από ποικιλώνυμους τιμητές που υποδύονται τους τιμωρούς. Οι πρώτοι που πρέπει να καταστήσουν αυτή τη βασική αρχή σαφή είναι οι επιφορτισμένοι με την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας. Αλλά όχι φυσικά με επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις.