Ενα αρχείο που αποτελείται από 20 κούτες υλικού, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας για μία από τις πιο πολυσυζητημένες δολοφονίες των τελευταίων δεκαετιών – εκείνης του πρώην σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε -, έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση με καθυστέρηση 33 ετών. Το ζήτημα αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς πίσω από την έρευνα βρίσκεται ο διάσημος – μετά θάνατον – συγγραφέας της δημοφιλούς τριλογίας των 80 εκατ. αντιτύπων παγκοσμίως «Millennium» και δημοσιογράφος Στιγκ Λάρσον.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το τμήμα μεταφρασμένης λογοτεχνίας της Αmazon παρέλαβε την αγγλική μετάφραση του πονήματος που συνέγραψε ο Γιαν Στοκλάσα βάσει του υλικού του Λάρσον και μετέφρασε η Τάρα Τσέις υπό τον τίτλο «Ο άνθρωπος που έπαιξε με τη φωτιά», το οποίο φέρεται να παρέχει νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Η ύπαρξη του υλικού έγινε γνωστή το 2014, μία δεκαετία μετά τον θάνατο του συγγραφέα, οπότε και αποκαλύφθηκε πως ενώ ο Λάρσον είχε υποδείξει στις Αρχές έναν ύποπτο για τη δολοφονία ουδέποτε τελικά προχώρησε η υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Λάρσον δεν είχε παντρευτεί την επί 32 χρόνια σύντροφο και συνεργάτιδα του, Εύα Γκαμπριέλσον, για να μην αναγκαστεί βάσει του σουηδικού δικαίου να αποκαλύψει τη διεύθυνσή του, επειδή είχε στοχοποιηθεί από ακροδεξιές ομάδες.