Τον πρώτο λόγο έχουν οι Βρετανοί. Αλλά και η ΕΕ έχει ευθύνη για μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας. Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ενισχύεται στη Γερμανία η άποψη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα των Βρετανών. Η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο το άτακτο Brexit και καλεί την ΕΕ να επιδιώξει συμβιβαστική λύση με το Λονδίνο. «Σεβόμαστε ότι η Βρετανία δεν θέλει πλέον να είναι μέλος της ΕΕ» είπε η Μέρκελ στο περιφερειακό, κομματικό συνέδριο του CDU στο Ροστόκ. «Αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη, αυτή η διαδικασία χωρισμού να διαμορφωθεί τόσο υπεύθυνα, ώστε σε 50 χρόνια να μην κουνούν το κεφάλι τους με απόγνωση γιατί δεν ήμασταν σε θέση να βρούμε έναν συμβιβασμό» συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Η έκκληση από τη Γερμανία είναι ομόθυμη. Εκφράστηκε ήδη με ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν οι πρόεδροι των κομμάτων CDU, SPD και Πρασίνων καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι γερμανικών οικονομικών συνδέσμων, επιχειρήσεων, συνδικάτων, όπως και προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, που δημοσιεύτηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην εφημερίδα «The Times». «Σεβόμαστε την απόφασή σας και εάν αποχωρήσετε οριστικά, θα έχετε πάντα φίλους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αλλά να ξέρετε ότι κατά την άποψή μας καμία απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοιχτή». Ειδικά η διατύπωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως έμμεση προτροπή στους Βρετανούς για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Υποστηρικτής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αδρανή παρακολούθηση των εξελίξεων. Υπέρ της λύσης αυτής είναι και κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ενωσης, όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Ρέντγκεν, που εκτιμά ότι η αδυναμία να βρεθεί λύση όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στο Λονδίνο επιβάλλει ως μόνη διέξοδο να ζητηθεί η γνώμη του βρετανικού λαού με ένα νέο δημοψήφισμα στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί και της προοπτικής μιας άτακτης εξόδου, που δεν ήταν αντικείμενο του πρώτου δημοψηφίσματος.

Η άτακτη έξοδος θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές, εκτιμούν παράγοντες της γερμανικής οικονομίας. «Εάν δεν υπάρξει συντεταγμένη έξοδος, πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους μετέχοντες ότι η ρύθμιση για τις οικονομικές μας σχέσεις σε λίγες εβδομάδες θα είναι πίσω από εκείνη με την Τουρκία, τη Νότια Κορέα και την Γκάνα» εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας BDI Ντίτερ Κεμπφ.

Σε περίπτωση συντεταγμένης εξόδου, ο Σύνδεσμος υπολογίζει ότι η γερμανική οικονομία θα έχει το τρέχον έτος ρυθμούς ανάπτυξης 1,5%. Σε περίπτωση άτακτου Brexit, ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 1%. «Με τέτοιο ποσοστό δεν θα πετάξουμε από χαρά, αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη» τονίζει ο Κεμπφ. Καλεί δε την πολιτική ηγεσία και την Κομισιόν της ΕΕ να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς τους Βρετανούς. «Από τη δική μας σκοπιά, η υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμη» τονίζει ο Κεμπφ. Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ – εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίου – δεν πρέπει να καταστρατηγηθούν.