«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι η χώρα μας έτοιμη, να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας»: με αυτά τα λόγια είχε αναγγείλει την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ την ενεργοποίηση ενός «σχεδίου για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία» – ένα ενδεχόμενο που ο ίδιος έκρινε «όλο και λιγότερο απίθανο». Ολα τα κράτη της ΕΕ καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για αυτό. Οπως όμως δήλωσε χθες η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό στο περιοδικό «L’Obs», η Γαλλία έχει πιο δυνατούς λόγους από άλλους να προετοιμαστεί νωρίτερα. Γιατί έχει τα μεγαλύτερα σύνορα από πλευράς ροής ανθρώπων και εμπορευμάτων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

Ενα 80% των εμπορευμάτων που προέρχονται από τη Βρετανία και φτάνουν στα γαλλικά λιμάνια – τα μισά μέσω της σήραγγας της Μάγχης, τα μισά με φέρι μποτ – προορίζεται για την ΕΕ. Κάπου 300.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία, περίπου 200.000 Βρετανοί διαμένουν στη Γαλλία. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι εξαιρετικά στενές, η Γαλλία είναι εκ των πραγμάτων μία από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit. Αρχισε λοιπόν να προετοιμάζεται για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit, παρότι το απεύχεται, από τον Απρίλιο του 2018. Σύμφωνα μάλιστα με τη Λουαζό, πολλοί τους είχαν πάρει εκείνη την εποχή για τρελούς – τόσο παράλογο φάνταζε τότε το σενάριο αυτό.

Ο νόμος που εξουσιοδοτεί τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει μέσω διαταγμάτων όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε «να μην υπάρξει διακοπή δικαιωμάτων και να προστατευτούν αποτελεσματικά» τα δικαιώματα των γάλλων πολιτών και των γαλλικών επιχειρήσεων ψηφίστηκε οριστικά την περασμένη Πέμπτη και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το Σάββατο. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στους Βρετανούς που ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται στη Γαλλία περιθώριο ενός έτους ώστε να ζητήσουν κάρτα διαμονής και φροντίζει ώστε να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται τα διπλώματα και τα επαγγελματικά τους προσόντα. Το κάνει βέβαια «με πνεύμα αμοιβαιότητας», καθώς «η διασφάλιση της διατήρησης των δικαιωμάτων των γάλλων υπηκόων που διαμένουν στη Βρετανία αποτελεί προτεραιότητα» για εκείνη.

Παράλληλα, η Γαλλία προετοιμάζεται για την εγκαθίδρυση στα σύνορα τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων, σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης», που επιβάλλουν την οικοδόμηση προσωρινών υποδομών με παρεκκλίσεις από τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Το πρώτο διάταγμα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να καταστεί δυνατή η προετοιμασία των υποδομών ελέγχου. Ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε «ένα σχέδιο επενδύσεων περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά λιμάνια και τα αεροδρόμια». Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε, θα γίνουν 600 προσλήψεις: «Πρόκειται για θέσεις τελωνειακών, κτηνιάτρων, μιας ολόκληρης σειράς δημόσιων λειτουργών, που θα μας επιτρέψουν να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων». «Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας» επισημαίνει η Ναταλί Λουαζό – η Γαλλία ζητεί από την Κομισιόν την κινητοποίηση πρόσθετων ευρωπαϊκών κεφαλαίων λόγω του Brexit. Υπό μελέτη βρίσκεται και ένα σχέδιο για την αλιεία. «Πρέπει όλα να είναι έτοιμα τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου» δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση. «Και θα είναι έτοιμα».