Την κατάλληλη στιγμή. Σε ένα απόγευμα που όλα ήταν δύσκολα. Ο – επιεικώς απαράδεκτος – αγωνιστικός χώρος, ό,τι είχε προηγηθεί ώς εκείνο το σημείο σε αυτόν, το επίπεδο ποδοσφαίρου αλλά και της διαιτησίας. Τότε ήταν που αποφάσισε ο Λάζαρος να ξαναπάρει το όπλο του. Και όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχθηκε άσος στο σημάδι ο διεθνής μεσοεπιθετικός. Καρφωτή κεφαλιά στη δεξιά γωνιά του Βελλίδη (37′) και ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 1-2.

Αλλη μια αποστολή εκτός έδρας που οι Ερυθρόλευκοι την έσβησαν από το καρνέ της Σούπερ Λίγκας, γράφοντας δίπλα «τρεις βαθμοί». Η έβδομη επικράτηση στα τελευταία εννέα παιχνίδια. Και αν δεν ήταν η απίστευτη ατυχία στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο (1-1) και ο Τζήλος στην Ξάνθη (1-1); Οι Πειραιώτες θα έτρεχαν μια τέλεια διαδρομή από τις 21 Οκτωβρίου και έπειτα. Από την ήττα στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, ή αν θέλετε από την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να κλειδώσει τους πάντες στον Ρέντη για 36 ώρες μέχρι να ανοίξει ξανά την πόρτα και να βγει από αυτή μια άλλη ομάδα. Η καλύτερη της Ελλάδας! Μια διαπίστωση κοινά αποδεκτή, που όμως προς το παρόν δεν έχει αντίκρισμα στον βαθμολογικό πίνακα. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να προηγείται με +8.

«Ενα ένα τα ματς»

«Πιστεύουμε πως έχουμε την καλύτερη ομάδα και πρέπει να βλέπουμε ένα ένα τα ματς. Μπορούμε να τερματίσουμε πρώτοι» έριξε το σύνθημα το απόγευμα του Σαββάτου ο Ομάρ Ελαμπντελαουί. «Πιστεύουμε πως μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο, το πρωτάθλημα όμως είναι μεγάλο και θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση» συμπλήρωσε ο Πάπε Σισέ. Ενα επαρκές και κυρίως σαφές δείγμα ότι μέσα στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια υπάρχει πίστη για τη μεγάλη ανατροπή. Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει τον τίτλο ώς το τέλος. Και για να το κάνει, πρέπει να αποδεικνύει σε κάθε ματς πως είναι έτοιμος για αυτό. Οπως έκανε στον βούρκο των Ζωσιμάδων. Εκεί όπου προσαρμόστηκε σε όλες τις δύσκολες συνθήκες. Και στον τραγικό αγωνιστικό χώρο. Και στο τρίτο φετινό αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς (14′) στο πρωτάθλημα, που ισοφάρισε εκείνο το Σκόνδρα (8′) και έφερε το ματς ξανά στα ίσα. Και στην παράξενη ιστορία που δεν σταμάτησε ποτέ με τους έλληνες διαιτητές. Πέναλτι καθαρό στον Λάζαρο (83′) που δεν δόθηκε με το σκορ ρευστό. Ενα ακόμη. Ποιο ακριβώς; Αγνωστο, μιας και το μέτρημα έχει χαθεί από καιρό.

«Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και από άλλους παράγοντες, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Ακόμα και ποδόσφαιρο σωστό να παίζαμε, μας κόβουν τον ρυθμό, για να το πω ευγενικά» εξήγησε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που είχε να σκοράρει από την έναρξη του πρωταθλήματος (1-0, Ολυμπιακός – Λεβαδειακός) στη Σούπερ Λίγκα. Εξαιρετικός ο διεθνής άσος. Και μακράν η μεγαλύτερη απειλή για τον ΠΑΣ. Πέραν του γκολ και του πέναλτι (που δεν του δόθηκε); Μια τρομερή εκτέλεση (46′) που ανάγκασε τον Βελλίδη στην επέμβαση της αγωνιστικής. «Ο Μάρκος έκανε μία από τις αποκρούσεις της χρονιάς. Θέλω να του δώσω τα εύσημα» δήλωσε ιπποτικά για τον αντίπαλό του ο άσος του Ολυμπιακού, που προχθές έφτασε τα 7 γκολ στη σεζόν. Ενα λιγότερο από τους Φορτούνη και Γκερέρο που οδηγούν τη σχετική κούρσα των ερυθρόλευκων σκόρερ.

Επτά τελικές

Οι Πειραιώτες προχθές έβαλαν δύο γκολ σε επτά τελικές (!). Αν είχαν αντίστοιχο ποσοστό ευστοχίας στα 15 ματς που προηγήθηκαν; Θα ήταν πρώτοι και με διαφορά. Σημασία όμως δεν έχει πια τι έγινε. Σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Ο Ολυμπιακός την Κυριακή πηγαίνει στην Τρίπολη σε τρίτο διαδοχικό εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος, ενώ την Τετάρτη (23/1) υποδέχεται την Ξάνθη στη ρεβάνς του Κυπέλλου με θέα την πρόκριση στους προημιτελικούς. Αν σκέφτονται ήδη την Τρίπολη; Ούτε να το συζητάμε, τουλάχιστον κοντά στον Λάζαρο: «Ολα τα ματς κοιτάμε, όπως και ένα ένα ξεχωριστά. Τώρα έχουμε μπροστά μας το ματς Κυπέλλου με την Ξάνθη, δηλαδή να μην ασχοληθούμε;».

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Τζημόπουλος, Σκόνδρας, Αποστολόπουλος, Λίλα, Σιόντης (83′ Νάουμετς), Νικολιάς, Γιάκος (65′ Αθανασιάδης), Παμλίδης (80′ Ξύδας), Κρίζμαν.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Βούκοβιτς, Σισέ, Κούτρης, Ελαμπντελαουί, Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε, Φορτούνης (87′ Νάτχο), Ποντένσε (90’+2′ Τοροσίδης), Χριστοδουλόπουλος, Γκερέρο (71′ Χασάν).