«Ο Μέσι πέρυσι δεν είχε καλή χρονιά γιατί έτρωγε περισσότερη πίτσα απ’ ό,τι έπρεπε». Ο Κάρλες Ρέσατς, αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα το 2015 δεν ήταν διατροφολόγος. Τον είχαν πληροφορήσει ωστόσο για τις κακές συνήθειες του διάσημου αργεντινού άσου και τις επιπτώσεις που είχαν στην απόδοσή του αλλά και στους τραυματισμούς του.

Τις ίδιες κακές διατροφικές συνήθειες είχε και ο φίλος και συμπαίκτης του στην Εθνική Αργεντινής, Σέρχιο Αγουέρο. Σαν καλή νεράιδα εμφανίστηκε τότε ο συμπατριώτης τους και συμπαίκτης του τελευταίου στη Μάντσεστερ Σίτι Μάρτιν Ντεμικέλις και τους σύστησε τον ιταλό διατροφολόγο δρα Τζουλιάνο Ποζέρ.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε ο ειδικός σε θέματα διατροφής με τους ποδοσφαιριστές, τους άναψε κόκκινα φώτα: όχι στα μακαρόνια, όχι στη ζάχαρη, όχι στο κρέας. Ο Ποζέρ είναι κατά των επεξεργασμένων τροφών, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη. Απαγορεύει στους αθλητές με τους οποίους συνεργάζεται το χοιρινό και το βόειο κρέας γιατί, όπως υποστηρίζει, περιέχουν βλαβερά φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του οι Μέσι και Αγουέρο διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι μυϊκοί τραυματισμοί τους, ενώ ο άσος της Μπαρτσελόνα ξεπέρασε και το πρόβλημα με τους συχνούς εμετούς.

Τη σύνδεση της διατροφής με την απόδοση των αθλητών την έκανε ευρέως γνωστή ο Αρσέν Βενγκέρ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, από τις πρώτες ημέρες παρουσίας του στην Αρσεναλ.

Ο Γκουαρντιόλα ήταν και φυσικά παραμένει άγρυπνος φρουρός στο διαιτολόγιο των παικτών του.

Κορυφαίοι αθλητές αντιλαμβανόμενοι το πόσο επηρεάζουν την απόδοσή τους οι τροφές που καταναλώνουν έχουν στραφεί προς τη χορτοφαγία.

Πολλοί ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Αρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτι έχουν αγκαλιάσει τις χορτοφαγικές δίαιτες και όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ενας απ’ αυτούς είναι ο αμυντικός των Κανονιέρηδων, Εκτορ Μπεγιερίν: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι η γρήγορη ανάρρωση του σώματος, που δεν συγκρίνεται με ό,τι συνέβαινε πριν. Πάντοτε είχα κάποια προβλήματα με τους αστραγάλους όταν έπαιζα δυνατά ματς. Πρήζονταν και γίνονταν δύσκαμπτοι. Τώρα ούτε που τους δένω».

Tενοντίτιδες τέλος

Ο κεντρικός αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κρις Σμόλινγκ, είναι ένας ακόμα παίκτης που υιοθέτησε τις χορτοφαγικές δίαιτες έπειτα από προτροπή της συζύγου του Σαμ Κουκ. Σε δηλώσεις του στο ESPN ο διεθνής άγγλος ποδοσφαιριστής υποστηρίζει πως με την αλλαγή στη διατροφή του καταπολέμησε τις τενοντίτιδες στα γόνατά του.

Ο μέσος της Γουέστ Χαμ Τζακ Γουίλσιρ τρώει τροφές χωρίς γλουτένη και ακολουθεί ένα χορτοφαγικό lifestyle και θεωρεί πως έτσι έχει βελτιωθεί η απόδοσή αλλά και η εμφάνισή του.

«Νιώθω πως φαίνομαι καλύτερα. Εχω χάσει βάρος, είμαι πιο λεπτός. Πιθανόν να είμαι και πιο γυμνασμένος», υπογράμμισε στην Evening Standard. Και κατέληξε: «Νιώθω πιο φρέσκος και πιο γρήγορος στον αγωνιστικό χώρο. Αισθάνομαι σαν να αντέχω περισσότερο».

Ο κολομβιανός διεθνής Σεμπάστιαν Πέρες αποκάλυψε πως το 2018 έγινε κι αυτός χορτοφάγος: «Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως τα ζώα υπάρχουν για να τα τρώμε, αλλά για μένα ο κόσμος ανήκει σε όλα τα ζωντανά όντα», δήλωσε στο Infobae.

Ο Μάρτιν και η Forest Green

Ο σκωτσέζος διεθνής Ράσελ Μάρτιν δεν απέκλεισε το κρέας από τη διατροφή του γιατί νοιάζεται για τα ζώα, αλλά για λόγους υγείας: «Το ξεκίνησα γιατί είχα προβλήματα υγείας, είχα εξάψεις. Σταμάτησα να λαμβάνω φάρμακα και στράφηκα σε μια κινέζικη εναλλακτική θεραπεία. Και από τότε που σταμάτησα να τρώω κρέας και άλλα προϊόντα του δεν έχω πια εξάψεις».

Φυσικά υπάρχει και η πρώτη χορτοφαγική ομάδα στον κόσμο, η Forest Green Rovers. Οι παίκτες της δεν υποχρεώνονται να γίνουν χορτοφάγοι αλλά το κλαμπ σερβίρει στο προπονητικό κέντρο και στο στάδιο μόνο τροφές που δεν έχουν κρέας.

Στο τένις

Δεν είναι όμως μόνο το ποδόσφαιρο που ανακαλύπτει τη χορτοφαγία. Τα αστέρια του τένις, οι αδελφές Γουίλιαμς, ο πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λιούς Χάμιλτον και ο πρώην άσος του αμερικανικού φουτμπόλ Κόλιν Κέπερνικ είναι διάσημοι χορτοφάγοι.

Από το NBA χορτοφάγοι είναι οι Ντάμιαν Λίλαρντ, Κάιρι Ιρβινγκ, Αλ Τζέφερσον, Γκάρετ Τεμπλ, Ουίλσον Τσάντλερ, Τζαβάλ ΜακΓκι, Ενές Καντέρ και Τζαλίλ Οκαφόρ.