Διάγοντας την έκτη σεζόν του στο ΝΒΑ, το παιδί που το καλοκαίρι του 2013 άφηνε πίσω του την «καμαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία» στα Σεπόλια και στου Ζωγράφου και κουβάλαγε τα ταλέντα του πέρα από τον Ατλαντικό δεν είναι πια ο μικρός Γιαννάκης, αλλά ο μεγάλος Γιάνναρος…

Ο Greek Freak, o Human Alphabet, o New Superman (όπως τον έχουν αποκαλέσει οι Αμερικανοί) και δεν συμμαζεύεται!

Ο ίδιος κολακεύεται απ’ όλα τα παρατσούκλια που του επιδαψιλεύονται, μα δεν χάνει τον προσανατολισμό του: εκτός από τη φανέλα με το Νο 34, που αποτελεί φετίχ του μπάσκετ, κουβαλά και μια πυξίδα χάρη στην οποία πλοηγεί τον εαυτό του σε κάθε μορφής μεγαλοσύνη και στην τελειότητα.

Μπορεί ο εκκεντρικός Σαλβαδόρ Νταλί να είπε κάποτε πως η τελειότητα είναι μια ουτοπία, αλλά ο Γιάννης τη βλέπει αχνά στον ορίζοντά του…

«Freak». Στις 6 Δεκεμβρίου έσβησε 24 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του και – ο Θεός να τον έχει καλά – συνεχίζει να είναι όντως ένα… φρικιό: ένα τρομακτικό θηρίο που μπήκε από πολύ νωρίς στην κουβέντα για τον τίτλο του ΜVP της σεζόν, αλλά – αυτό δα είναι από τα άγραφα – στην ίδια πρόταση με τα ιερά τέρατα του παγκοσμίου μπάσκετ!

Αμα τη εισόδω του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ο Γιάννης δουλεύει ασταμάτητα για να βελτιώσει όλες τις πτυχές τού a priori πληθωρικού και φαντασμαγορικού παιχνιδιού του, χώρια που ων ένας συνειδητοποιημένος «gym rat» ακολουθεί όντως τη ρουτίνα των αρουραίων του γυμναστηρίου…

Λιώνει ολημερίς και ολονυχτίς, δεμένος ώρες ώρες και με αλυσίδες σαν να ζήλεψε τον Σαμψών τον μασίστα!

Το επιτελείο του Μάικ Μπουντενχόλζερ θεωρείται από τα καλύτερα του ΝΒΑ στον τομέα της ατομικής ανάπτυξης των παικτών και σε συνδυασμό με τον δικό του εθισμό στην εκγύμναση, αίρεται εξ ορισμού κάθε αμφιβολία για τη θεαματική μεταμόρφωση του κορμιού του.

Αυτό που μέχρι στιγμής δεν του έχει βγει είναι το σουτ τριών πόντων. Μάλιστα φέτος το ποσοστό του (10,7% με 6/56 σουτ) είναι χειρότερο από κάθε άλλη σεζόν, ωστόσο ουδέν κακόν αμιγές καλού: η αδυναμία του στην εκτέλεση από το μεγάλο τόξο αναγκάζει τις άμυνες να κλείνουν προς τα μέσα για να αναχαιτίσουν τις επελάσεις και τις διεισδύσεις του με αποτέλεσμα να βαράνε από την περιφέρεια οι συμπαίκτες του.

Θα του βγει κάποια στιγμή (και) αυτό το σουτ, θα ανέβει η αυτοπεποίθησή του και αυτό, όπως είπε τις προάλλες ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χορστ, «θα είναι το καινούργιο πράγμα που θα φέρει και θα τον κάνει άτρωτο»!

Πρώτα η δύναμη. Παρ’ όλα αυτά η ατζαμοσύνη από τα 7μ.25 δεν τον αγχώνει, ούτε τον ψυχοπλακώνει, διότι πρωτίστως ενδιαφέρεται να αυξήσει τη δύναμη, τον όγκο και το εκτόπισμά του και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του μέσα στη ρακέτα, με τα τελειώματα κοντά στο καλάθι και τα καρφώματα που του επιτρέπουν στην εξέλιξη μιας φάσης να περνάει και από τις πέντε θέσεις…

Κατεβάζει την μπάλα ως πόιντ γκαρντ και σε λίγα δευτερόλεπτα τελειώνει τη φάση δίκην σέντερ!

Οι Μπακς τελούν υπό το καθεστώς του δικού τους process: σε αυτή τη διαδικασία εξέλιξης, ο Γιάννης ενδύθηκε από την πρώτη στιγμή τον μανδύα του «franchise player» και επέπρωτο να είναι ο πυλώνας της προόδου της ομάδας, όπερ και εγένετο, κυρίως από τη στιγμή που ο Τζαμπάρι Πάρκερ απείχε πολύ από το να υποδυθεί τον έτερο Καππαδόκη…

Χοροστατούντος του Γιάννη, οι Μπακς βρίσκονται από την αρχή της σεζόν στην κορυφαία δυάδα της Ανατολής, της οποίας το στέμμα είναι αποφασισμένοι να κατακτήσουν εν ευθέτω χρόνω, ίσως φέτος, μπορεί του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, και πέρα από την αγωνιστική διάσταση της παρουσίας του, ο Αντετοκούνμπο αποτελεί μια από τις ιερές αγελάδες του ΝΒΑ: είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο αναγνωρίσιμους αθλητές του πλανήτη, έχει μεγάλη πέραση στη νεολαία, διαθέτει διεισδυτικότητα σε όλες τις κοινωνικές μάζες και ως εκ τούτου πουλάει απανταχού της γης.

Ηδη η αφεντομουτσουνάρα του έφτασε μέχρι τις Φιλιππίνες με όχημα τη συνεργασία του με τον όμιλο Σαράντη, ενώ παράλληλα επεκτείνει τη συνεργασία του με την Aegean και πλέον όλος ο κόσμος περιμένει να χωρέσει στα καινούργια παπούτσια του.

Σε λίγους μήνες από τώρα θα συντελεσθεί ένα μοναδικό και ως εκ τούτου ιστορικό γεγονός: ο Γιάννης θα καταστεί ο πρώτος μη αμερικανός παίκτης για τον οποίο η ΝΙΚΕ λανσάρει προσωπική σειρά παπουτσιών η οποία μάλιστα θα επέχει θέση μίνι αυτοβιογραφίας!

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο ή ακόμη και προϊόν διεστραμμένης φαντασίας, στον σχεδιασμό του παπουτσιού του προσμετρήθηκαν τα προσωπικά βιώματά του με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα κοινωνικά μηνύματα που ο ίδιος θέλει και επιμένει να διοχετεύει σε κάθε δραστηριότητά του.

Η Εθνική. Φέτος το καλοκαίρι θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από τότε που ο Γιάννης φόρεσε για τελευταία φορά κατ’ ουσίαν τη φανέλα της Εθνικής. Επαιξε στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο τον Ιούλιο του 2016, ακολούθησαν οι φασαρίες του 2017 και η ανάφλεξη της υπόθεσης τον περασμένο Σεπτέμβριο και πλέον η υπόθεση που όντως έχει κουράσει, δείχνει να υπόκειται σε μια διαδικασία moratorium.

Από πλευράς Αντετοκούνμπο εκφράζεται η επιθυμία της επιστροφής και της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, «αρκεί να είμαι υγιής». Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το δέλεαρ της συμμετοχής σε μια διοργάνωση οικουμενικού βεληνεκούς που ξεπερνάει κατά πολύ το Ευρωμπάσκετ και τα ούτως ή άλλως επίμαχα παράθυρα της προκριματικής φάσης.

Για τον Γιάννη το 2019 είναι όντως μια μεγάλη χρονιά σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε έκφανση της ζωής του: η μεγαλύτερη μέχρι την επόμενη, καταπώς θα ‘λεγε και ο Νίκος Γκάλης…

Οι Μπακς μετακόμισαν σε καινούργιο γήπεδο, έφεραν νέο προπονητή, έσπευσαν πριν από τρεις εβδομάδες να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ τους και ελπίζουν ότι θα κεφαλαιοποιήσουν το ταλέντο και τα απανωτά προσωπικά κατορθώματα του αστέρα τους σε επίπεδο ομαδικής επιτυχίας…

Το ΝΒΑ τον έχει ήδη αναγορεύσει σε είδωλο, σουπερστάρ και MVP εν αναμονή…

Η οικογένεια. Ο Ελληνισμός αδημονεί να τον δει να ξαναφορά τη φανέλα της Εθνικής και να ανεβάζει το status και τον πήχη της στην Κίνα…

Την ίδια στιγμή η οικογένεια, που πορεύεται πια χωρίς τον (συχωρεμένο από τον Σεπτέμβριο του 2017) πατέρα Τσαρλς Αντετοκούνμπο, μετακόμισε σε καινούργιο σπίτι: καινούργιο, μεγάλο και επιτέλους, το πρώτο δικό τους σπίτι, αγορασμένο και εξοπλισμένο από τα (πολλά) λεφτά που βγάζει ο Γιάννης!

Η προσέγγισή του στο παιχνίδι, η αθλητική φιλοσοφία του και η κουλτούρα του παραμένουν ίδιες κι απαράλλακτες: από τότε που έσκασε για πρώτη φορά μύτη στη σκηνή, σε ηλικία 14 ετών με τη φανέλα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου, ο Γιάννης εστιάζει στους τίτλους και θεωρεί ότι τα δικά του ρεκόρ και τα κάθε λογής κατορθώματα είναι απλώς το όχημα προς τον στόχο.

Κοινώς, το αίτιον που θα επιφέρει το αιτιατόν…

Το γεγονός ότι πάντοτε αναφέρεται στους συμπαίκτες του και ο αλτρουισμός που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: ο Αντετοκούνμπο έχει μπει για τα καλά σε αυτό το τριπάκι και δεν νιώθει την ανάγκη να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και να αναδιαμορφώσει τη στάση ζωής του.

Ηγέτης. Αλλάζει βεβαίως το μπάσκετ που παίζουν οι Μπακς και αναβαθμίζονται οι προοπτικές τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να υποστηρίξει το νέο ύφος της ομάδας… Το κάνει και το φχαριστιέται πολύ!

Ο Γιάννης είναι θιασώτης της λογικής του leader by example: ηγείται της ομάδας και οιστρηλατεί τους συμπαίκτες του μέσα από το παράδειγμα που δίνει και αποτελεί πια τη ρουτίνα και τη δεύτερη φύση του.

Η λήξη της κανονικής περιόδου μπορεί να τον βρει στον θρόνο του ΜVP, που ασφαλώς θα αποτελεί ένα ανεκτίμητο παράσημο, ωστόσο αυτή η ιδέα ουδόλως τον αποπροσανατολίζει. Ο έλληνας σουπερστάρ γνωρίζει καλά ότι το προσωπικό βραβείο δεν απονέμεται αριστίνδην, αλλά προϋποθέτει και απαιτεί την ευδοκίμηση της ομάδας.

Αυτό προέχει, αυτό τον εξιτάρει κιόλας πολύ περισσότερο από το αν θα βάλει δέκα πόντους λιγότερους από τον μέσο όρο του ή αν βαράει τα τρίποντα στον γάμο του Καραγκιόζη!