Ο Νίκος Αναστόπουλος, αρχισκόρερ ακόμα της Εθνικής παρότι οι μετέπειτα από αυτόν κυνηγοί παίζουν περισσότερα ματς και με σαφώς πολλούς αδύναμους αντιπάλους, δεν συμφωνεί ότι η πρόσληψη του Αγγελου Αναστασιάδη είναι πισωγύρισμα για την εθνική ομάδα. «Πισωγύρισμα γιατί; Υπήρχαν τίποτα ελεύθεροι ξένοι τεχνικοί με μεγάλο όνομα και δεν τους έγινε πρόταση να έρθουν εδώ; Ή είχαν τίποτα εντυπωσιακά αποτελέσματα οι τελευταίοι ξένοι που δούλεψαν στην Εθνική;». Συμφωνεί ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνει ο Αναστασιάδης και μετά να τον κρίνουμε. Από την κλήρωση δεν προέκυψε ένας εύκολος όμιλος. «Αλλο ισορροπημένος όμιλος, άλλο εύκολη κλήρωση» λέει. «Ενας όμιλος στον οποίο υπάρχουν τέσσερις ομάδες που μπορούν να περάσουν – βάζω μέσα και τη Φινλανδία που στην τελευταία διοργάνωση μας προσπέρασε – δεν είναι απλή υπόθεση». Τον ρωτάω αν η Ιταλία είναι όσο τεράστιο φαβορί φαίνεται. «Με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι έστρωσε και θα γίνει καλύτερη. Αλλά δεν σκοράρει εύκολα κι αυτό είναι καλό για μας. Επίσης βασίζεται πολύ στους αμυντικούς της Γιουβέντους, αλλά ο Κιελίνι κι ο Μπονούτσι κουβαλάνε πλέον πολλά βαριά φορτία: μεγαλώσανε».

Η πρόκριση θα παιχτεί στα ματς με τους Ιταλούς, τους Βόσνιους και τους Φινλανδούς: δεν έχει γι’ αυτό αμφιβολία. «Στη Φινλανδία δεν έχουμε κερδίσει ποτέ – ούτε στον καιρό μου. Με τους Βόσνιους συνήθως μοιραζόμαστε τους βαθμούς. Δεν έχουμε καθαρή υπεροχή με αυτές τις ομάδες και θα ‘ναι δύσκολα όλα γιατί η ομάδα αυτή δεν σκοράρει εύκολα. Από αυτό ξεκινάνε τα προβλήματά της» λέει. «Σκόρερ πραγματικός είναι μόνο ο Μήτρογλου, αλλά αν είναι σε φόρμα. Κι αυτός πρέπει να ιδρώσει για να σκοράρει – δεν είναι παίκτης της μιας ευκαιρίας, γι’ αυτό το σε τι κατάσταση είναι πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη. Ο Κουλούρης είναι ένα εξελίξιμο παιδί, αλλά για να έρχεται από τον πάγκο. Δυστυχώς μας λείπουν οι κυνηγοί, το βλέπεις και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ελληνες επιθετικοί που κάνουν γκολ δεν υπάρχουν. Αναζητούνται».

Του επισημαίνω ότι υπάρχουν καλοί μεσοεπιθετικοί. «Συμφωνώ», μου λέει, «αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Και το εξηγεί. «Ας καταλάβουμε επιτέλους πως δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να κάνουν τα πάντα. Τον Μάνταλο π.χ τον χρησιμοποιούν σαν εξτρέμ και στην Εθνική και στην ΑΕΚ, λες και το παιδί πλαγιοκοπεί και κυνηγάει τον ακραίο αμυντικό – για εμένα τον ταλαιπωρούν. Ο Φορτούνης είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά για να βοηθήσει στο γκολ πρέπει να μείνει ψηλά. Αν τον βάζεις να γυρίζει, τον χάνεις. Ο Φορτούνης είναι το βαρόμετρο αυτής της ομάδας – μπορεί να βελτιώσει το επιθετικό της παιχνίδι και με τις πάσες του».

Τον ρωτάω αν πιστεύει πως θα τον βραβεύσουν ποτέ γιατί παραμένει αρχισκόρερ της Εθνικής. «Σε αυτή τη χώρα; Αποκλείεται. Είναι μια πονεμένη ιστορία αυτό» λέει γελώντας. Και προσθέτει: «Ισως μετά θάνατον δώσουν το όνομά μου σε καμιά πλατεία – ποτέ δεν ξέρεις…»