Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα μετά τη βαθιά και πολυετή οικονομική και κοινωνική κρίση που έκλεισε τον αρχικό της κύκλο με την πρόσφατη έξοδο από τα Μνημόνια και την επίσημη χρηματοδότηση.

Πολλά έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, με πρόοδο σε πολλούς τομείς. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, η ρευστότητα βελτιώνεται, οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν διορθωθεί, οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτουν, η οικονομική εξωστρέφεια επιταχύνθηκε με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο 33% του ΑΕΠ, από 18% προ κρίσης, η μεταποίηση έχει ανακάμψει και κρίσιμες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί.

Αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Απαιτεί εγρήγορση και ανάληψη ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών και υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών.

Σημαντικές προκλήσεις και κρίσιμα ζητήματα δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί επιτυχώς, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμένει παγιδευμένη σε χαμηλή αναπτυξιακή και επενδυτική τροχιά.

Η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα αναιμική, τα βασικά προβλήματα και οι προκλήσεις παραμένουν και υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική, όπως το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η υπερφορολόγηση, η υποτονική επενδυτική δραστηριότητα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, το υψηλό κόστος χρήματος, οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στη διαμόρφωση ελκυστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η χώρα δεν έχει κερδίσει πειστικά το στοίχημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των αγορών, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα κινδύνου να παραμένουν υψηλά και η χώρα να είναι ευάλωτη σε διεθνείς και ευρωπαϊκές αναταράξεις.

Κρίσιμα στοιχεία για τη βελτίωση της διεθνούς μας αξιοπιστίας είναι η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα, κυρίως εκείνων που έχουν ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς επίσης και η συνεπής τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της μακροοικονομικής ισορροπίας.

Εξίσου όμως σημαντικό για τη βελτίωση της διεθνούς αξιοπιστίας και για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι η επικράτηση συνθηκών πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας, συνέχειας και συνέπειας στην οικονομική πολιτική καθώς και η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συγκλίσεων γύρω από τα μεγάλα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών επενδύσεων και ανάπτυξης.

Το τελευταίο είναι ο βασικότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να επιστρέψουμε στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα και να επιλύσουμε τα μεγάλα ζητήματα που μας κληροδότησε η κρίση, την υψηλή ανεργία, τη μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, τη φτώχεια, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την υπερχρέωση του δημόσιου τομέα, τη στασιμότητα εισοδημάτων και παραγωγικότητας.

 

Χωρίς μια σημαντική πολυετή επενδυτική ώθηση, την τροφοδότηση ενός θετικού επενδυτικού σοκ χωρίς ίσως ιστορικό προηγούμενο, την προσέλκυση σημαντικών ξένων παραγωγικών και επενδυτικών κεφαλαίων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας, την οριστική επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της υπερφορολόγησης, την τροφοδότηση με πειστικές και δυναμικές πρωτοβουλίες ενός διατηρήσιμου ενάρετου κύκλου επενδύσεων, οικονομικής εξωστρέφειας, ανάπτυξης, αύξησης εισοδημάτων και πλούτου, που προϋποθέτουν πολιτική και θεσμική σταθερότητα, χωρίς όλα αυτά, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών θα παραμένει στάσιμη, οι δυνατότητες άσκησης ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής σύγκλισης και προστασίας θα καρκινοβατούν και ο πλούτος δεν θα αυξάνεται για να μοιραστεί δικαιότερα.

Η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ο περιορισμός των αβεβαιοτήτων και κυρίως η διαμόρφωση πειστικού αναπτυξιακού σχεδίου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης που ωφελεί και κινητοποιεί τους πολλούς και την υγιή επιχειρηματικότητα αποτελούν κρίσιμους καταλύτες για την επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα με την οικονομία και την οικονομική πολιτική χωρίς σαφή προσανατολισμό, ενδείξεις χαλάρωσης της οικονομικής πειθαρχίας και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ή και προσπάθειες αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να ζημιώσουν την ελληνική οικονομία και να παγιδεύσουν σε στασιμότητα την αναπτυξιακή προοπτική της.

Ο Νίκος Καραμούζης είναι πρόεδρος της Ενωσης
Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από