Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία υπό το βάρος μιας μακράς προεκλογικής περιόδου εκπέμπουν μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» διεθνείς αναλυτές και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσο νωρίτερα στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα μάλιστα, ο Βολφάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Taneo Intelligence, υποστηρίζει ότι «από την πλευρά των επενδυτών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια πολιτική δύναμη χωρίς μομέντουμ, με περιορισμένη επιχειρηματική και οικονομική αξιοπιστία».

Η μεταρρυθμιστική αποχή της κυβέρνησης που ρίχνει όλο της το βάρος σε προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις έχει ήδη κοστίσει σε όρους αβεβαιότητας αντανακλώντας στην πορεία του χρηματιστηρίου και συντηρώντας στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί με σαφήνεια προειδοποίησε τις προηγούμενες ημέρες πως εάν η κυβέρνηση δεν ξαναπιάσει το πετάλι των μεταρρυθμίσεων ο κίνδυνος να μην εκταμιευθεί στην ώρα της, τον Μάρτιο, η δόση των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων είναι παραπάνω από ορατός.

Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα ανοίξει ή θα κλείσει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου, με βάση τα ευρήματα του δεύτερου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος ξεκινά τη Δευτέρα. Στις 27 Φεβρουαρίου όμως ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο «περιπετειών» για την Ελλάδα. Η Κομισιόν με μία δεύτερη έκθεσή της θα καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία πλήττεται από «υπερβολικές ανισορροπίες» και θα ζητά οδικό χάρτη διορθωτικών μέτρων.