Με ταχείς και απειλητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με τη λίστα των θυμάτων να συμπεριλαμβάνει ήδη τέσσερις ασθενείς που απεβίωσαν έπειτα από σοβαρές επιπλοκές. Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες καθώς «πρωταγωνιστής» εφέτος αναδεικνύεται ο υπότυπος Α(Η1Ν1) – που είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009 -, τον οποίο χαρακτηρίζουν «δυναμικό» και «απρόβλεπτο».

Ανησυχία προκαλεί (και) το γεγονός ότι εκτός από την αυξητική πορεία της θνησιμότητας, σε διάστημα μόλις επτά ημερών τριπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές στην Εντατική. Ειδικότερα, κατά την ίδια χρονική περίοδο 21 άνθρωποι νόσησαν από γρίπη, εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να κρίνουν απαραίτητη την εσπευσμένη νοσηλεία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ. Υπό τα δεδομένα αυτά οι συντάκτες της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιούν ότι «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα». Επιμένουν δε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός «είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη» και κάνουν έκκληση σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σηκώσουν το… μανίκι τους – έστω και καθυστερημένα, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από την αρχή του κύματος έως και την περασμένη Κυριακή είχαν νοσηλευτεί συνολικά 35 ασθενείς σε ΜΕΘ, όταν την περασμένη Πέμπτη – ημέρα έκδοσης της επιδημιολογικής επιτήρησης από το Κέντρο – ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τους 12 ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι από αυτούς μόνο οι τρεις ήταν εμβολιασμένοι, παρότι στην πλειονότητά τους (συγκεκριμένα οι 28) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

ΑΥΞΗΣΗ. Και ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν παραδοσιακά κάθε χρόνο το κύμα της γρίπης να κορυφωθεί τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο,  στην τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση επισημαίνουν πως «κατά την εβδομάδα 7 – 13 Ιανουαρίου 2019 η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή».

«Μαύρη σελίδα» στην ίδια έκθεση αποτελεί η παραδοχή ότι μία ασθενής με βαριές επιπλοκές έδωσε άνιση μάχη για τη ζωή της, καθώς δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ (χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται εάν ο αποκλεισμός της από την Εντατική ήταν εξαιτίας έλλειψης κλινών).

Ειδικότερα, επρόκειτο για μία γυναίκα 83 ετών που μολύνθηκε από τον ιό Α(Η1Ν1) και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε καθώς εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές. Ομως και στην περίπτωση αυτή η ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε στις ευάλωτες ομάδες.